Fehérorosz elnökválasztás – Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította híveit

Fehérorosz elnökválasztás – Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította híveit

A fehérorosz elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította támogatóit Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt pénteken.

Egy a YouTube-on közzétett videóban Cihanouszkaja azt kérte híveitől: támogassák kezdeményezését, amelynek célja elérni, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak az elnökválasztás elcsalását illető vádak miatt.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Cihanouszkaja kijelentette, hogy saját magát tartja az elnökválasztás győztesének, és nem fogadja el a hivatalos előzetes eredményeket, amelyek szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök nyert a szavazatok 80,08 százalékával.

Az ellenzéki elnökjelölt később Litvániába távozott, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit.

Hírdetés

Az angoltanárnőből lett ellenzéki politikus legfrissebb videójában követelte az erőszak befejezését, és felszólította a polgármestereket, hogy szervezzenek békés megmozdulásokat a hétvégére.

Fehéroroszországban a vasárnapi elnökválasztás hivatalos előzetes eredményeinek közzététele óta folyamatosak a tüntetések. Péntek reggel is folytatódtak a megmozdulások. Orvosok és nők százai élőlánccal fejezték ki a Lukasenka újraválasztása iránti nemtetszésüket Minszkben.

Beszámolók szerint a hatóságok brutálisan elfojtják a megmozdulásokat, és eddig két tiltakozó életét vesztette az intézkedések során.

Az elmúlt napokban legalább hétezer tüntetőt vettek őrizetbe. Péntek reggel elengedtek közülük ezer ember, akik közül sokan azt állították, hogy kegyetlenül bántak velük a fogságban, és ütlegelés nyomai voltak láthatóak testükön. A helyi média szerint számos elengedett tüntetőt kórházba kellett szállítani.

Angela Merkel német kancellár az őrizetbe vett tüntetők azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte pénteken.

Jurij Karajev belügyminiszter elítélte a hatóság emberei ellen az elmúlt napokban elkövetett támadásokat, ugyanakkor bocsánatot kért a hatósági fellépések során ártatlanul megsérült emberektől. Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter Ignazio Cassis svájci kollégájának telefonon azt mondta: Minszk kész építő és elfogulatlan párbeszédre külföldi partnereivel az elnökválasztásról és annak fogadtatásáról – tájékoztatott a BelTa fehérorosz hírügynökség pénteken.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »