Fehérekre vadászott a dallasi orvlövész

Fehérekkel akart végezni a dallasi orvlövész – a férfi korábban több helyen hangoztatta, hogy haragot érez a korábbi rendőri túlkapások miatt. A férfi házában bombát és fegyvereket is találtak. Az eset miatt Barack Obama egy nappal lerövidíti európai útját, és a jövő hét elején Dallasba utazik. Közben Dallas mellett az Egyesült Államokban három másik helyen is rálőttek rendőrökre csütörtökön és pénteken.

Virágokkal és lufikkal díszítettek fel egy rendőrautót dallasi lakosok egy helyi rendőrös előtt. A csütörtök este megölt egyenruhások előtt tisztelegtek így. Egy 25 éves volt katona támadt rendőrökre, egy háztetőről célzott a célpontjaira. Öt egyenruhással végzett, több pedig megsebesült. Végül egy közeli parkolóházban kerítették be, és az órákig tartó tárgyalás végén, egy robotra szerelt bombával megölték. Lakásának átkutatásakor bombakészítéshez való eszközöket, alapanyagokat, fegyvereket, lőszereket, golyóálló mellényeket és taktikai feljegyzéseket találtak.

Micah Johnson állítólag korábban azt hangoztatta: fehéreket akart ölni a feketék elleni rendőri erőszak miatt. Az orvlövész szomszédja viszont azt állítja: a férfi korábban nem volt ellenséges a fehérekkel szemben.

„Hallottam, hogy azt mondták, gyűlölte a fehéreket. De hát én is fehér vagyok, és egyszer be is hívott a házába. De nem tudom, azóta mi történhetett, biztos, hogy a louisianai és minnesotai történtek miatt volt. Szerintem rendes srác volt, egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt tette” – mondta a szomszéd.

Los Angelesben a helyi rendőrkapitány és a város polgármestere tárgyalásokat folytatott a helyi rapsztárokkal, hogy nyugtassák meg az embereket.

„Megértem, egyszer én is egy fiatal dühös ember voltam és ez nem jó. Mi próbálunk híd lenni, mert az embereknek sok kérdésük van, amire választ akarnak, de sokszor nem is figyelnek és csak beszélnek tovább. Meg kell érteniük, hogy néha hallgatni kell és néha az információt addig nem közlik, amíg az nem teljes. Még nincs meg minden információnk, csak az elején vagyunk. Ez csak az első lépés. Ide jöhettünk és beszélhettünk velük. Ki gondolta volna, hogy ez történik? A következő lépés az ellenőrzés és meglátjuk, hogy mit tehetünk azért, hogy ez működjön” – mondta Snoop Dogg.

Közben a támadás óta az Egyesült Államok-szerte több helyen rálőttek rendőrökre. Tennessee államban egy férfi egy szálloda ablakán keresztül halálosan megsebesített egy női alkalmazottat. Ezután egy autópályán tűzpárbajba bocsátkozott rendőrökkel, akik közül többet megsebesített. A támadó maga is megsebesült, és letartóztatták.

Rálőttek rendőrökre a Missouri állambeli St. Louisban és a Georgia állambeli Valdostában is, mindkét helyen egy rendőr megsebesült.

Több amerikai városban pénteken is tüntettek a rendőri erőszak ellen, de olyan is volt, ahol a dallasi lövöldözés miatt lemondták a demonstrációt. Arizonában könnygázzal kellett a rendőröknek feloszlatniuk a tiltakozást.

Az elnökválasztás mindkét jelöltje elítélte a támadást, Donald Trump és Hillary Clinton is ígéretet tett a helyzet felülvizsgálatára. A jelenlegi elnök, Barack Obama pedig egy nappal lerövidíti európai körútját, és a jövő hét elején Dallasba utazik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »