Fehér, hősi halottakat ábrázoló falfestmény megrongálását tervezi egy ultrabalos próbanigger

Egy ikonikus, az első világháborúban elesett egyetemistákat ábrázoló falfestmény megrongálását tervezi Nagy-Britanniában egy “baloldali aktivista” mindössze azért, mert a műalkotáson szereplő alakok fehérek. A nagy-britanniai University of Southampton diákszakszervezetének elnöke – aki önmagára baloldali aktivistaként is hivatkozik –, Emily Dawes azért emelte fel a hangját, mert az egyetem területén megtalálható egy, az első világháborúban elhunyt egyetemistáknak emléket állító falfestmény.

A műalkotáson egytől egyig fehér férfiak, tudósok állnak körbe egy diákot, aki éppen átveszi a friss diplomáját, mielőtt még bevetésre küldik.

A nyilvánvalóan fehérgyűlölő Dawes emiatt az ikonikus festmény megrongálásáról, átfestéséről beszélt egy Twitter-üzenetben: jegyezzétek meg azt, amit most mondok: nekimegyünk ennek a fehér férfiakat ábrázoló falfestménynek még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nekem kell átfesteni.”

Hírdetés

Egy későbbi bejegyzésben pedig azt írta, “fehér emberekként rendkívül figyelmetlenek és szűk látókörűek vagyunk, és ezt még csak észre sem vesszük. Hallgassatok a fekete barátaitokra/kollégáitokra/diákjaitokra, és kérdezzétek meg tőlük, miként válhatnátok a segítségükre!”

Mint ismert, a híres festményt Sir William Rothenstein festette, aki a méltán elismert Royal College of Art művészeti egyetem egykori igazgatója volt. A műalkotást a University of Southampton 1959-ben állította ki, miután a festő fia az egyetemnek ajándékozta azt.

888. hu nyomán


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »