Fehér fajvédő fiatalokat ítéltek el az antifasisztákkal való összecsapások miatt Amerikában

Fehér fajvédő fiatalokat ítéltek el az antifasisztákkal való összecsapások miatt Amerikában

A három fajvédő jelen volt a Charlottesville városában 2017-ben az antifasiszták által kiprovokált véres zavargásokban.

A fiataloknak, akik egy dél-kaliforniai nemzetiszocialista szervezetet működtettek, a bíróság szerint “szerepük volt a két éve történt, egy halálos áldozattal járó charlottesville-i zavargásokban is”.

A Rise Above Movement alapítóját, Benjamin Daleyt 37 hónapi, Thomas Gillent 33 hónapi, Michael Miselist pedig 27 hónapi börtönbüntetésre ítélték. A negyedik vádlott, Cole White ítéletét később hozzák meg. Mindannyian “beismerték a bűnösségüket”.

Hírdetés

“Gyűlöletkeltő ideológiájukból fakadóan a vádlottak ösztökélték az erőszakot és maguk is erőszakos cselekményeket követtek el Charlottesville-ben és hasonlóképen cselekedtek más, feltételezhetően ilyen célú nagygyűléseken Kaliforniában is” – fogalmazott közleményében Thomas Cullen virginiai ügyész. Leszögezte egyben, hogy szerinte a fiatalokat “nem békés tüntetés vagy az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló kiegészítésében meghatározott jogszerű önkifejezés vezérelte, hanem az, hogy utcai csatákat provokálhassanak az általuk ellenségnek tartottak ellen”.

A virginiai bíróság dokumentumaiból kiderült: a fajvédő szervezet tagjai rendszeresen szerveztek közparkokban bokszedzéseket, és gyakoroltak utcai harci módszereket. 2017 márciusában a dél-kaliforniai Huntington Beachen, egy hónappal később pedig Berkeleyben ütköztek meg antifasiszta és baloldali demonstrálókkal.

A bíróság szerint 2017 augusztusában “kifejezetten azért utaztak Charlottesville-be egy békés megmozdulásnak szánt rendezvényre, hogy provokálják a megjelenteket”.

A charlottesville-i tüntetést republikánusok egy csoportja szervezte azért, hogy a városvezetés ne szállíttassa el a polgárháború (1861-1865) déli csapatait – az úgynevezett konföderációs erőket – vezető tábornok, Robert Lee lovas szobrát az egyik közparkból. Az antifasiszták által kirobbantott véres összecsapásoknak egy halálos áldozata és több sebesültje volt.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »