Fegyverszünet – Kolumbiai gyerekkatonák reintegrációjáról szóló dokumentumfilmet mutattak be

Madridban, a kolumbiai nagykövetségen mutatták be február 9-én az „Alto el fuego” (Fegyverszünet) című dokumentumfilmet, amely a medellíni (Kolumbia) szaléziak munkáját mutatja be, melyet a polgárháború idején katonaként harcoló gyerekek reintegrációjáért végeznek.

Kolumbiában az 52 évig húzódó polgárháború idején a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) és az ELN (Nemzeti Felszabadító Hadsereg) gerillacsapataiban is harcoltak gyermekkatonák. Az ország második legnagyobb városában, Medellínben működő Ciudad Don Bosco központban a szaléziak annak szentelik életüket, hogy megmentsék, a társadalomba reintegrálják az egykori gyermekkatonákat.

Az Alto el fuego című film bemutatja a pszichoszociális és lelkipásztori programot, amelyet a szaléziak Medellínben, „a virágok városában” végeznek. A dokumentumfilmet a szalézi Rafael Bejarano, az intézmény igazgatója és a gyermekvédelmi programok általános koordinátora, James Areiza segítségével forgatta a Misiones Salesianas (Szalézi Missziók). A két főszereplő fiatal, filmbeli fiktív nevükön Manuel és Catalina egykori gyermekkatonák, akik arról beszélnek, hogyan zajlott reintegrációjuk a szaléziak segítségével.

A kiskorúak gyermekkatonaként való alkalmazása bevett gyakorlat sok 21. századi konfliktusban. A gyermekkatonák toborzása és bevetése elleni világnapot (február 12.) is azért hirdették meg, hogy figyelmeztessen, mit kell még tenni annak érdekében, hogy végleg felszámolják ezt a kegyetlen és embertelen gyakorlatot. A szaléziak hiszik, hogy az iskola és a játszótér a megfelelő hely egy gyermek vagy serdülő számára, nem a csatatér.

Az Alto el fuego című dokumentumfilm bemutatása Rómában, Brüsszelben és Madridban lehetővé tette, hogy az emberek valódi arcokon keresztül ismerjék meg a szörnyű valóságot. Annak ellenére, hogy ez a jelenség távol áll sokunk mindennapi életétől, a film arra késztet bennünket, hogy megújítsuk elkötelezettségünket, hogy véget vessünk a gyermekek kihasználásának.


A film főszereplői a római bemutató után

A szaléziak három fő szempontot emelnek ki:

A gyermek az áldozat, és soha nem lehet hibáztatni saját helyzetéért. Abban az esetben sem, ha „önként” csatlakoztak egy fegyveres csoporthoz, hiszen a szegénység kényszerítette őket erre a döntésre, vagy az abúzus különböző formái elől „menekültek” ide. Ugyanakkor fontos, hogy egy multidiszciplináris szakértői csoport dolgozzon állampolgári jogaik helyreállításán.

Az oktatás a siker kulcsa a reintegráció hosszú folyamatában: a minden egyes gyermek számára személyre szabott oktatás elengedhetetlen a teljes társadalmi beilleszkedéshez. Rendkívül fontos, hogy az oktatási program egyénre szabott legyen, alkalmazkodjon a fiatal körülményeihez; figyelembe kell venni az egyén különböző szakmai, kulturális és affektív (érzelmi) szempontjait.

A megelőzés a hosszú távú megoldás a gyermekek katonának toborzása ellen. A megelőzés minden pedagógusnak a „génjeiben” van. Igénybe kell venni valamennyi rendelkezésre álló stratégiát, hogy megakadályozzák a kiskorúak toborzását, mivel a személyes, társadalmi és pénzügyi költségei ezeknek a stratégiáknak sokkal alacsonyabbak, mint a jelenleg is tartó reintegrációs folyamat költsége.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; Infoans.org; CatholicPhilly.com

Videó: Misiones Salesianas

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »