Fegyveres erők: az ország teljes tesztelése megoldhatatlan!

Fegyveres erők: az ország teljes tesztelése megoldhatatlan!

Holnap kezdetét veszi Szlovákia történelmének eddigi legnagyobb művelete, a kialakult járványhelyzet megfékezésére, illetve terjedésének lelassítására szánt országos tesztelés. Az egész Szlovákiát megmozgató folyamat kivitelezésében még mindig több a kérdés, mint a válasz. Alig 18 órával az országos tesztelés megkezdése előtt a fegyveres erők szerint a tömeges tesztelés kivitelezhetetlen.

A fegyveres erők főparancsnoka, Zuzana Čaputová köztársasági elnök ma délelőtt találkozott a fegyveres erők vezérkari főnökével, Zmek tábornokkal és a „Közös felelősség“ elnevezésű operatív művelet parancsnokával, Ivan Pach dandártábornokkal. Az elnök asszony arra kérte őket, tájékoztassák őt a műveletre való felkészültségről.

Az elnök asszony nyomatékosította: ez az állapot kevesebb mint 24 órával a tömeges tesztelés előtt érvényes. Čaputová hangsúlyozta, a műveletért és annak végrehajtásáért felelős személyek szerint az ország teljes lakosságának tesztelése teljesíthetetlen.

Hírdetés

„A rendelkezésre álló információk alapján egyértelmű, hogy lehetetlen tesztelni polgárok százezreit. A fentiekre való tekintettel Igor Matovič miniszterelnöktől a következőket kértem: Teszteljenek ott, ahol be tudják biztosítani a mintavételt – a tesztelés iránt érdeklődő embereket teszteljék. Ezzel egyúttal nem volt hiábavaló a fegyveres erők, az önkormányzatok és az önkéntesek által eddig végzett előkészítő munka, s nem vesznek kárba a ráfordított anyagi és eszközforrások sem” – fogalmazott a köztársasági elnök.

„Ne büntesse azokat az embereket, akik objektív okok miatt nem jutnak el a tesztelésre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy emberek százezrei éljenek bizonytalanságban a tesztelés előtt“ – nyomatékosította.

„Kérem, fejezzük be az emberek kategorizálását szabadokra (akiknek lesz negatív tesztjük és ezzel kijárási engedélyük) és azokra, akikre egyszerűen nem került sor. Ez olyan következményekkel járna, amely megosztja a társadalmat, és ez az utolsó dolog, amire a jelenlegi helyzetben szükségünk van. Ma már nemcsak a tömeges tesztelés a tét, de az összetartás és az a képesség is, hogy helytálljunk a ránk váró nehéz napokban és hetekben. A tömeges teszteléssel nem a szabadságunkat vásároljuk meg, csak a vírus terjedésének gyorsaságát csökkentjük. Rajtunk múlik, hogy ezt az időt értelmesen töltsük el” – vélekedett a köztársasági elnök, aki azt kérte a kormányzattól, tegyék lehetővé, hogy az emberek valóban önként tesztelhessenek.

„Félelem nélkül, és kizárólag az egészségünk védelmében“ – zárta szavait Zuzana Čaputová.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »