Fedor távozásával a koalíció elvesztette többségét a parlamentben

Fedor távozásával a koalíció elvesztette többségét a parlamentben

Martin Fedor ma kilépett a Most-Híd frakciójából,amely egyben azt is jelenti, hogy a kormánypártok koalíciója hivatalosan elvesztette többségét a parlamentben. A gyakorlatban azonban a parlament továbbra is működőképes.

A kormánykoalíciónak 76 képviselője volt a parlamentben a mai napig, Fedor távozásával már csak 75 marad, ami már nem jelent többséget a 150 tagú parlamentben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy koalíciós képviselőnek sokkal fegyelmezettebben kell részt venniük és szavazniuk az üléseken, mint eddig. Nyilván a nem koalíciós képviselők közül is hiányozhatnak képviselők egy-egy ülésen, így gyakorlatilag a kormánypártok döntéshozó képességétez a körülmény nem feltétlenül nehezíti.

A koalíció javaslatainak elfogadásában sokat segítettek eddig is a frakción kívüli képviselők, mint Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek vagy Peter Marček.

Hírdetés

Sokkal több kárt okoz Fedor távozása a Most-Hídnak. A Smer szociális csomagjaival nem teljesen egyetértők hangját erősítheti, ráadásul azt az üzenetet küldi a választónak, hogy a vegyespárt nem egységes, sőt, megremegett a sok ellentmondásos kompromisszum alatt. Főleg úgy, hogy Fedor távozásával egyidőben érkezett a hír, hogy Solymos László környezetvédelmi miniszter lemondott minden pártbeli tisztségéről, Nagy József korábbi most-hidas EP-képviselő pedig kilép a pártból.

A Most-Híd szombaton tart országos kongresszust.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »