Fedezzük fel a természetet!

Fedezzük fel a természetet!

Gondolkoztál már azon, most, hogy vége a nyári szezonnak és újra itt az ősz, ráadásul igen kellemes vénasszonyok nyarával, hogy miként töltsétek el kellemesen a hétvégéket? Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy a vízparti kikapcsolódás helyett, megcélozzuk az erdőket!

Ahhoz azonban, hogy valóban kellemes legyen a kirándulás néhány dolgot nem árt szem előtt tartani. Ezeket a kérdéseket gyűjtöttük össze ebben a cikkben, természetesen a válaszokkal együtt.

Milyen felszerelést válasszunk?

Nagyon fontos, hogy megfelelően öltözködjünk! Mindig az időjáráshoz és persze a terepviszonyokhoz kell alkalmazkodnunk, ami talán egyszerűnek tűnik, néha mégis okozhat gondot.

Néhány tanács az öltözködéssel kapcsolatban:

Hogyan tudjuk érdekesebbé tenni a túrát?

Rengeteg lehetőség rejlik egy kellemes családi kirándulásban. Szedhetünk gombát, erdei gyümölcsöket, de megfigyelhetjük a madarakat és szerencsés esetben egyéb erdőlakó állatokat is.

Számos olyan növénnyel találkozhatunk az erdőkben, amelyek kifejezetten egészségesek és táplálóak. Ezeket sok esetben nyersen, de akár otthonunkban, feldolgozott formában is nyugodtan fogyaszthatjuk.

Nézzünk ezek közül néhányat, melyekkel túráink során találkozhatunk:

Az itt felsorolt növényeken túl is számos növényt találhatunk az erdőkben (kökény, sóska, vadkörte, som, vadrukkola, kövér porcsin), amelyek fogyaszthatók, és amellett hogy finomak, még hasznosak is számunkra.  Ajánlott azonban magunkkal vinni egy növényhatározót az útra, ami alapján be tudjuk azonosítani ezeket a természeti kincseket, mivel bizonyos növények könnyen összetéveszthetők, más, nem fogyasztható társaikkal. (Az egyik legismertebb ilyen a medvehagyma, ami könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal, ami pedig mérgező.)

Hírdetés

Mit vigyünk magunkkal a túrára?

Egy rövidebb túrára érdemes magunkkal vinni egy kis vagy közepes méretű hátizsákot, valamint megfelelő mennyiségű folyadékot és élelmet. Nem sok helyet foglal, de jól jöhet amikor megéhezünk egy-két energiaszelet, vagy mondjuk egy kis csomag szárított marha. Egy kulacsot is ajánlott vinni magunkkal, amit út közben is könnyen megtölthetünk friss vízzel. Jól jöhet, ha van a zsákunkban egy védőkesztyű, esetleg metszőolló, ha szeretnénk valamit gyűjteni az erdőben. Egy jó minőségű kesztyű akkor is a segítségünkre lehet, ha esős időben kell valahol biztonságosan megkapaszkodnunk.

Milyen túrát válasszunk?

Lehet szervezett és privát túra egyaránt.

Szervezett túra

A szervezett túrákat általában természetjáró egyesületek szervezik, ritkább esetekben előfordul az is, hogy egy túrázással kapcsolatos bolt vagy márka képviselői. Egy ilyen túrának vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Előnyei:

Hátrányai:

Számos ilyen túra létezik, minden hétvégére jut több is. Az aktuális szervezett utakat megtalálod itt.

Privát túra

Előnyei:

Hátrányai:

Reméljük sok hasznos információval szolgáltunk és sikerült kedvet csinálnunk egy kellemes őszi túrázáshoz.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »