Federica Mogherini üdvözölte az ukrán terroristanő szabadon engedését, de az orosz katonákról egy szót sem ejtett

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerda délután üdvözölte az Oroszországban bebörtönzött ukrán terroristanő Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedését.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

“Nagyija Szavcsenko szabad, és visszatért Ukrajnába. Régóta várt jó hír ez, amelyet az Európai Unió együtt ünnepel Ukrajnával” – írta a Twitter közösségi oldalon az egykori olasz külügyminiszter.

Federica Mogherini az utóbbi hónapokban többször is felszólította az orosz hatóságokat az ukrán pilóta szabadon bocsátására.

Az orosz-ukrán fogolycserét az Európa Tanács főtitkára is üdvözölte szerdán. Thorbjorn Jagland emellett reményét fejezte ki, hogy a mostani lépés újabb foglyok szabadon engedéséhez nyitja meg az utat.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt közleményében üdvözölte ugyan Szavcsenko elengedését, de sérelmezte, hogy arra egy fogolycsere keretében került sor. A képviselő emellett felszólította Oroszországot az Ukrajnában “illegálisan őrizetbe vett túszok” mindegyikének szabadon bocsátására.

Az Oroszországban 22 év börtönbüntetésre ítélt katonanőt az orosz katonai felderítés két, Kelet-Ukrajnában elfogott tagjára, Jevgenyij Jerofejevre és Alekszandr Alekszandrovra cserélték ki szerdán Rosztov-na Donuban.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar ultrasovén eunáci önkéntes alakulatba.

Szakadárok fogták el, és adták át az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolták meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatámadásban meghalt orosz tévés halálához, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »