Februártól változnak a szüléssel kapcsolatos illetékek

Februártól változnak a szüléssel kapcsolatos illetékek

POZSONY. Február 1-től a szülészeteken változásokra számíthatunk az illetékfizetés terén. A következő hónaptól már nem kell fizetni az epidurális érzéstelenítésért és az apák szülésen való jelenlétéért – mondta TomᚠDrucker egészségügyi miniszter.

Szülészeti illetékek

Drucker már az előző év végén jelezte a szüléssel kapcsolatos illetékek terén tervezett változásokat. Akkor azt is megígérte, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvos kiválasztásáért sem kell majd fizetni. Ezt az illetéket azonban továbbra is meghagyja.

"Az egyes kórházakkal folytatott beszélgetések után döntöttem így" – mondta Drucker.

Drucker még tárgyalásokat folytat arról, hogy az egészségbiztosítóknak majd az állami egészségbiztosításból térítik-e meg az epidurális érzéstelenítés árát, a vonatkozó vitába még be lehet kapcsolódni. Ha a tárca nem jut megállapodásra, akkor azt majd a kórházaknak kell kifizetniük.

Hírdetés

A kórházak certifikátumai

Az egészségügyi tárca idén dolgozza ki a kórházak által megszerezhető Baby Friendly certifikátum rendszerét. Drucker szerint azzal jelenleg csak a csacai (a) kórház rendelkezik. Az iránt azonban más egészségügyi intézmények is érdeklődnek – hangsúlyozta a miniszter.

Ezek a kórházak a tervek szerint az anyukák és gyermekeik közti közeli kapcsolattartásra nagy hangsúlyt helyeznek. A szoptatott babáknak nem adnak dudlit, sem az anyai mellet helyettesítő más eszközöket, az anyukákat pedig  a szoptatással kapcsolatos jótanácsokkal látják el.

Az év elején a nőgyógyászatra és szülészetre vonatkozó szabványokat is elkészítik. Az orvosoknak majd azok szerint kell eljárniuk bizonyos helyzetekben, például gátmetszés esetén.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »