Februártól több helyen is orvos nélkül járnak a gyorsmentők

Februártól több helyen is orvos nélkül járnak a gyorsmentők

Február elsejétől orvos nem teljesít szolgálatot a gyorsmentőkben Gömör délkeleti részén.

A FALCK gyorsmentői már csak korlátozott hatáskörű mentőtisztekkel indulnak riasztáskor. Ez a változás a részben a Nagyrőcei, részben pedig a Rimaszombati járás 33 települését, mintegy harmincezer lakost érint. A szolgáltató a tornaljai mellett még Kiszucaújhely (Kysucké Nové Mesto), Kisszeben (Sabinov), Rajec és Lőcse gyorsmentőállomásain is levette a rohamkocsikról az orvosokat. A Tornalját érintő intézkedés a régió kórházainak sürgősségi osztályán, Rimaszombatban és Rozsnyón okozhat torlódást, de baleseteknél vagy bonyolultabb esetekben akár emberélet is veszélybe kerülhet.

A rohamkocsin szolgáló mentőtisztek ugyanis nem adhatnak be bizonyos gyógyszereket, és nem végezhetnek életmentő beavatkozásokat.

Hírdetés

A szolgáltató a sajtó kérdéseire azt válaszolta, hogy egy, az egészségügyi szaktárcával közösen elvégzett elemzés eredménye a hosszú távra szóló koncepcióváltás és átalakítás, amelynek az a célja, hogy a mentőállomásokat a lehető leggazdaságosabban működtessék, és ez a döntés a szolgáltató szerint nem okoz hátrányt senkinek. Az ígéret szerint a pácienseket nem érinti a változás, mert a rohamkocsik személyzete kellőképpen kiképzett és gyakorlott. A tornaljai mentőállomás két rohamkocsija és azok személyzete az elmúlt két év statisztikái szerint havonta átlagban 137 alkalommal vonultak ki. Övék volt a 2014-es év legsúlyosabb, szakmailag kiválóra minősített bevetése, az állomás orvosai pedig szakmai szemináriumokat, nemzetközi képzéseket szerveztek. 

Az intézkedés ellen a kistérség településeinek lakosai petíciót indítanak, a petíciós bizottság elnöke Szögedi Anna, Tornalja polgármestere. Az aktivisták már elkezdték az aláírásgyűjtést. (szasz)

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »