Februárban kezdődnek a Cziffra György-emlékév programjai

Februárban kezdődnek a Cziffra György-emlékév programjai

Februárban, a Cziffra Fesztivállal indulnak a Cziffra György-emlékév programjai, az első eseményeket online rendezik.

A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg.

A szervezők közleménye szerint az emlékévet nyitó fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségei szerint újratervezték, a sorozat a rendhagyó körülmények miatt februártól júniusig kínálja programjait.

A Cziffra Fesztivál és egyben a Cziffra György-emlékév virtuális nyitóeseményét a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítik Cziffra Öröksége címmel február 9-én. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek – Cziffra egykori tanítványai – zongorajátékuk mellett felidézik emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amelyet a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője, a házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz.

Hírdetés

Pagels-Tóth Anna Éteri színek című kiállítását virtuálisan tekintheti meg a közönség február 9. és 28. között a MOMKultból közvetítve. A Hegyvidék Galériában megaatoth franyo Estély a vörös kertben című tárlata lesz látható,  február 10. és március 13. között virtuális tárlatvezetés is színesíti a programot.

A fesztivál mesterakadémiáját február 11. és 14. között rendezik Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Miklósa Erika (ének) és Szakcsi Lakatos Béla (jazz-zongora) közreműködésével. A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasai – Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű) és Gyúró András (ütőhangszerek) – február 11-én online közvetítésen mutatkoznak be a Hegyvidék Kulturális Szalonban. Február 15-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészei, Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű) és Kovács Gergely (zongora) adnak koncertet Pál István Szalonnával és Bandájával a MOMKult virtuális koncerttermében.

Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori vagy gyermekek számára írt zongorakompozíciói segítségével tart hangszerbemutató koncertet, amelyhez virtuálisan lehet csatlakozni. Márciusban folytatódik a fiatal képzőművészeket bemutató sorozat a MOMKultban Sebestyén Sára Érted című fotókiállításával. Március 6-án a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai – Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét) és Sas Veronika (hegedű) – lépnek színpadra a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Március 12-én Hommage a Cziffra címmel tartanak estet a Klauzál Házban Budafokon, Balázs János és Vida Mónika zongoraművészek közreműködésével. A beszélgetést Mácsai János zenetörténész vezeti.

Immár hagyományosan kapcsolódik a programba a Nem Adom Fel Kávézó, ahol Káli-Horváth Kálmán festő- és előadóművész lesz a vendég. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban május 15-én vetítik A Virtuóz című, Cziffra György életét bemutató magyar dokumentumfilmet Kékesi Attila rendezésében, március 22-én a MOMKultban Műhelytalálkozót tartanak A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »