Februárban kezdődhet a Lánchíd felújítása – a nap hírei

A vártnál kissé kevesebb Pfizer vakcina érkezik kedden Magyarországra. Több kerülettel közösen indít tájékoztató kampányt Budapest helyzetéről a fővárosi önkormányzat. Oroszországban elrendelte Alekszej Navalnij 30 napra szóló letartóztatását egy bíróság. A nap legfontosabb hírei január 18-án.

Ismét emelkedik a koronavírussal fertőző betegek száma több környező országban, ezért fontos a regisztráció és az oltás beadása – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: szólt arról is, hogy a vártnál kissé kevesebb, mintegy 35 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől. Fontosnak nevezte, hogy az uniós beszerzésen kívül máshonnan is érkezzen vakcina. Hangsúlyozta: a kínai védőoltás nem okoz megbetegedést, a magyar hatóság csak hatásos és biztonságos vakcinára ad ki engedélyt.

Egy nap alatt újabb 875 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 68 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 4.445 embert ápolnak kórházban, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 111 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 353 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 11 ezer 400-at.

Újabb 2 milliárd forintos eszközbeszerzéssel támogatta a koronavírus-járvány elleni védekezést az Egészséges Budapest Program – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte: az összegből 735 orvostechnológiai eszközt – köztük 9 fertőtlenítő mobilrobotot és berendezést kapott 17 intézmény. Az eszközlistát a koronavírus-járvánnyal összefüggő rendkívüli igényeknek megfelelően állították össze. Kiemelt szempont volt, hogy a szükséges eszközöket azonnal kiszállítsák és beüzemeljék.

Több kerülettel közösen indít tájékoztató kampányt Budapest helyzetéről a fővárosi önkormányzat. A főpolgármester közölte: az akcióval erősíteni kívánják a város közösségét és rábírnák a kormányt a megszorítások felfüggesztésére. Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány és a gazdasági válság mellett az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokkal is meg kell küzdeni. A Fidesz budapesti szervezete a kormány elleni rosszindulatú kampánynak minősítette Karácsony Gergely lépését.

Hírdetés

Az A-Híd Zrt. újíthatja fel a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A szerződést a hónap végén kötik meg, a munkálatok február végén kezdődhetnek. A híd felújítása csaknem 27 milliárd forintból valósulhat meg. A Lánchidat 18 hónapra teljesen lezárják a forgalom elől.

Az egyetemek maguk dönthetnek a modellváltás lehetőségéről – erősítette meg közleményében az innovációs tárca. A tájékoztatás szerint a kormány kiemelt célja, hogy növelje a felsőoktatás versenyképességét rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetet teremtsen a korszerű képzés érdekében. Az ágazatot irányító minisztérium ezért az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket.

Lemond tisztségéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke – közölte a szervezet Facebook oldalán. Csernai Mihály helyét Podlovics Laura, korábbi általános elnökhelyettes veszi át. A tájékoztatás szerint a közeljövőben az ügyvivő elnök és a jelenlegi elnökség elsődleges feladatát, a hallgatói fórummal továbbra is szoros együttműködésben folytatott érdekvédelmen túl, az új HÖK választásának kiírása jelenti majd.

Továbbra is a koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette a WHO főigazgatója.Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a testület igazgatótanácsának éves, virtuális formában tartott gyűlésének megnyitóján úgy vélte: kockázat fenyegeti a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezést, amely a tervek szerint a következő hónaptól kezdi meg szétosztani az oltóanyagokat.

Vesztegzár alá helyeztek két szállodát a svájci St. Moritz síparadicsomban a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, dél-afrikai mutációja miatt. A hatóságok elrendelték a vendégek és a személyzet tesztelését, miután kimutatták a vírus variánsát. Felkérték egyben St. Moritz lakóit, hogy kedden teszteltessék magukat. A helyi hatóságok bezáratták a síiskolákat, az ottani oktatási intézményeket, illetve az óvodákat is.

Oroszországban elrendelte Alekszej Navalnij 30 napra szóló letartóztatását egy bíróság. Az orosz ellenzéki politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután augusztusban megpróbálták megmérgezni Oroszországban A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat múlt héten indítványozta egy 2014-ben pénzmosás miatt kiszabott felfüggesztett büntetés letöltendővé változtatását. A politikus utcai tömegtüntetésekre szólította fel a híveit. Közben az uniós intézmények vezetői az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követelték.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »