Február elsejétől sem nyitnak ki az iskolák, folytatódik a távoktatás

Február elsejétől sem nyitnak ki az iskolák, folytatódik a távoktatás

Nem nyitnak ki az iskolák február 1-jén, hétfőn sem, folytatódik a távoktatás – tájékoztatott Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter a járványügyi szakértők ülése után. A miniszter közölte, a szakemberek nem javasolják, hogy februártól enyhítsék az intézkedéseket.

Az alap- és a középiskolások továbbra is otthon tanulnak, óvodába és napközibe pedig csak a stratégiai ágazatokban dolgozó szülők gyerekei járhatnak, valamint azoké a szülőké, akik nem tudnak otthonról dolgozni. Krajčí rámutatott, hogy rossz a helyzet, a kórházi ápolásra szoruló betegek száma nem csökken. „Az intézkedések enyhítése a jelenlegi helyzetben felelőtlenség lenne” – mondta Krajčí.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter úgy gondolja, február 8-tól kinyithatnak az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai. „Az oktatási miniszter elmondta, nem tervezik, hogy törlik a tanévet, egyetlen évfolyamot sem kell megismételni.

Hírdetés

Egyelőre a tavaszi szünet eltörlésén sem gondolkodnak. Gröhling azt mondta, a nyári iskolák mintájára tavaszi iskolák indulhatnak. Az oktatási tárca vezetőjének tájékoztatása szerint az a cél, hogy a tanulókkal átvegyék a tananyagot, és pótolják a hiányosságokat. Az iskolák ezzel kapcsolatos költségeit megtérítik. “Ha a tavaszi iskolák szervezése mellett döntenek az iskolák, egyeztetés után megtérítjük a költségeiket. Ez tavaly ősszel is így volt, az öt plusz egy fős csoportokban szervezett oktatás szervezésekor” – mondta Gröhling.

Az oktatásügyi miniszter elmondta, az Állami Pedagógiai Intézet tanfolyamok megszervezését tervezi az tananyag bepótlására, amihez információra van szükség arról, hol van igény erre. Gröhling elmondta, az ilyen tanfolyamok megszervezését az alapiskolák kezdeményezhetik márciustól, ezek költségeit is megtérítik.

Az oktatási minisztérium a jövő héten tenné közzé az útmutatót az iskolák kinyitásához. “Ez február 8-tól működne, hogy felkészülhessünk a további intézkedések meghozatalára” – mondta Gröhling. A jövő héten zárná le a tárca a gargarizálós tesztek beszerzésének kérdését is.

A pedagógusok oltásáról is tárgyal az oktatási és az egészségügyi miniszter. “Az egészségügyi tárca eleget tett a kérésünknek, a pedagógusok a hetedik fázisban kapják meg a védőoltást. Ha megvizsgáljuk az előző fázisokat, láthatjuk, hogy oda azokat sorolták, akiknek valóban szükségük van az oltásra” – zárta Gröhling.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »