Február 15-e után Magyarországon a védettségi igazolványt az oltási igazolvány váltja fel

Február 15-e után Magyarországon a védettségi igazolványt az oltási igazolvány váltja fel

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap – közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte: csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között van erre lehetőség, továbbá a háziorvosok is oltanak valamelyik hétvégi napon, a szokásos rendelésen túl – tette hozzá.

Kifejtette: az új variáns, az omikron minden orvosszakértő szerint gyengébb, mint az előző, a delta, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kellene védekeznünk. Hozzátette: „van a kezünkben egy aduász, amely mindkét variáns ellen jó, az oltás.”

A miniszterelnök mindenkit arra biztatott, hogy vegye fel az oltást, „ha kettőt vett fel, vegye fel a harmadikat”, a szülők pedig fontolják meg a gyermekek beoltatását. Megjegyezte: a karantén hossza tíz napról hétre csökken, negatív teszttel pedig öt nap után elhagyható.

Kiemelte: a szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét, ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti.

Orbán Viktor mindenkit a vakcina felvételére biztatva arról beszélt, hogy

Megemlítette: „a tavalyi már majdnem olyan karácsony volt, amilyent elképzel az ember”, hiszen itt volt ugyan a vírus árnyéka, de már összejöhettek a családok. Hozzátette: még nem érezhetjük úgy, hogy túl vagyunk a járványon.

A kormányfő kijelentette: fantasztikusak a hazai kórházi, különösen a humánkapacitások, hozzátéve, hogy a legfrissebb jelentés szerint koronavírus-fertőzés miatt 243-an vannak invazív lélegeztetőgépen, 2611-en kórházban.

Az utóbbi adattal kapcsolatban megemlítette, hogy „volt már ez a szám tízezer fölött is”, ráadásul szükség esetén annál is jóval több kórházi ágy áll rendelkezésre.

Hírdetés

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy olyan infláció van jelenleg egész Európában, amely eltéríti a gazdaságot a normális működéstől, és jó volna ugyan az inflációt megállítani az országhatárokon, de ez nem lehetséges, ezért az infláció negatív hatásainak tompítását kell célul kitűzni. Két irányba kell védekezni: az egyik a bérek, nyugdíjak emelése, a másik, hogy ahol lehetséges, megfogják az árak emelkedését – közölte.

Emlékeztetett: a kormány bevezette a rezsicsökkentést, megállította az üzemanyagárak emelkedését és kamatstopot léptetett életbe. Mivel nőnek az élelmiszerárak, előírják, hogy október 15-ei szinten kell rögzíteni alapvető élelmiszerek árát, és ezekből az árukból mindig kell lenni a polcon, ezt ellenőrizni is fogják – közölte. Hozzátette: remélhetőleg mire a kitűzött 90 napos időszak letelik, addigra az európai infláció szintje is lejjebb megy.

Orbán Viktor azt mondta: nem tudni, Brüsszel mit fog tenni, „mert ott nem a józan ész az uralkodó irányzat, hanem sokkal inkább a piaci dogmák”, amelyek érvényességét ő sok tekintetben elfogadja, de a kizárólagosságukat nem.

Hozzáfűzte: „nekünk a családokat kell védeni, és nem tárhatjuk szét a kezünket, ha valami rossz dolog zajlik a piacon, mondván, hogy ilyen a piacgazdaság, hanem meg kell próbálni beavatkozni.”

Közölte: Brüsszelben nem így gondolják, és felkészült arra, hogy meg kell védeni ezt az intézkedést. Emlékeztetett: az alapvető élelmiszerek áfáját már levitték öt százalékra, azonban ezt a baloldal nem szavazta meg.

Úgy vélte, Brüsszelben abban hisznek, hogy a legtöbb ész ott van, azt gondolják, Brüsszel „egy birodalmi központ, Európa politikai fővárosa”, a legtöbb tudás ott gyűlik össze, tehát azt hiszik, meg is mondhatják, hogy hol kinek mit kellene csinálnia. Azonban „a mi felfogásunk nem ilyen” – fűzte hozzá.

Azt mondta: lesznek támadások a családokat védő intézkedések miatt Brüsszelből, de ezeket ki tudják védeni, mert vannak európai jogszabályok, „amelyek a mi jogainkat is garantálják”, és az elmúlt időszakban, „tíz-egynéhány évben a magyarok bebizonyították, hogy nem vagyunk gyávák, nem száll inunkba a bátorságunk, kiállunk a gátra és megvédjük a saját érdekeinket; itt is ez lesz majd”.

Hangsúlyozta: Magyarország szabad ország, ahol a felnőttek maguk választhatják meg életformájukat, ám el kell ismerni a szülők azon jogát, hogy ők mondják meg, hogyan akarják nevelni gyermeküket, például olyan érzékeny kérdésben, mint a szexualitás.

Németország civilizált állam, mégis ott bukott le nemrég egy több száz fős pedofil hálózat – említette meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az ilyen kérdéseket a magyar törvények jól kezelik.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »