Fazekasék pánikkeltőnek nevezik a Greenpeace állításait

A környezetvédő szervezetek és a méhészek szerint veszélyes a méhállományra az a rovarölő szer, aminek használatához engedélyt kért Magyarország. Ezzel szemben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) úgy véli, hogy csak pánikkeltésről van szó – írja az Index.

A minisztérium a portálnak küldött válasza szerint „a Greenpeace pánikkeltő állításaival szemben a sok éves tapasztalatok alapján nem kell tartaniuk a méhek károsodásától a csávázások következtében”.

A Greenpeace úgy véli, hogy Magyarország felelőtlenül viselkedik, amikor eseti engedélyt kért az Európai unióban jelenleg korlátozás alatt álló neonikotinoid növényvédő szerek használatára. A szert 2013-ban korlátozták, mert veszélyt jelenthetnek a méhpopulációra és a vízi élőlényekre.

A zöld szervezethez aggályaihoz részben csatlakozott az országos Magyar Méhészeti Egyesület, akik azt sérelmezték, hogy velük nem egyeztetett senki és mindenképpen szeretnék tudni, hogy egyáltalán mely területeken fogják bevetni a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagokat.

A Fazekas Sándor által irányított minisztérium a portálnak küldött válaszában leszögezi, hogy szerinte pánikkeltésről van szó, és a Nébih elővigyázatosan járt el, amikor két év moratórium után nagyon korlátozott területen lehetővé tették a csávázott magok használatát: „a készítmények az engedélyezésük óta eltelt másfél évtizedben rendeltetésszerű használata mellett nem okoztak méhpusztulást Magyarországon”.

Az FM leszögezi, hogy a nem rendeltetésszerű használat problémás lehet a méhekre nézve, de ilyen esetekben a méhészek kártérítésre számíthatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »