Faymann: A várható menekültáradat miatt szigorodott az osztrák migrációs politika

Faymann: A várható menekültáradat miatt szigorodott az osztrák migrációs politika

Nem a közvélemény-kutatási adatok vagy a koalíciós nyomás eredményeképpen, hanem az idén várható nagy menekültáradat miatt szigorodott az osztrák migrációs politika – jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár.

A kancellár az osztrák közszolgálati médiának (ORF) adott, vasárnap késő este műsorra tűzött nagyinterjújában azt mondta: ha márciusban nem sikerül kezelni a kérdést, akkor nyárra “megoldhatatlanná” válik a feladat. Meglátása szerint idén sokkal többen fognak érkezni Európába, mint tavaly.

Az osztrák médiában megjelent korábbi kommentárok szerint a kancellár nem meggyőződésből, hanem külső nyomásra változtatta meg az osztrák migrációs politika irányvonalát. Az elemzések szerint az őszi tartományi választási eredmények után egyértelmű lett számára, hogy pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazóbázisa teljesen másképpen gondolkodik a helyzet megoldásáról, mint az SPÖ vezetői. A lapok szerint a lakosság növekvő bizonytalansága miatt hagyta a kancellár, hogy koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt (ÖVP) által szorgalmazott szigorított menekültpolitika érvényesüljön.

A szociáldemokrata politikus az interjúban elmondta: miután egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, azután lett világos számára, hogy nem lehet folytatni a menekültek átengedését, és akkor változtatta meg a véleményét, amikor látta, hogy az európai megoldás nem valósul meg. Ennek okaként azt nevezte meg, hogy az uniós külső határon lévő regisztrációs központok (hot spotok) egyáltalán nem működnek, valamint hogy a menekültek nem akarnak Németországon és Ausztrián kívül más országokban kérelmet benyújtani.

Faymann egyúttal ismét elhatárolódott a német menekültpolitikától, és megismételte, hogy Ausztria nem lesz Németország előszobája.

Egyre több migráns jön, ezért volt szükség a kancellár által B-tervnek nevezett osztrák döntésre, amely a menekültek befogadásának korlátját határozta meg. Eszerint naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba.

Riporteri kérdésre – mennyire emberséges az osztrák döntés? – Faymann kérdéssel válaszolt: mennyivel emberségesebb lenne az, ha az embereknek nem lenne szálláshelyük és az utcán kellene aludniuk, vagy nem kaphatnak munkát, iskoláztatási lehetőséget?

A balkáni útvonal lezárása miatt a múlt héten nem érkezett senki a stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelőhöz, és ezen a héten sem számítanak menekültekre. Jelenleg a tartományban szolgálatot teljesítő ötven rendőr munkáját 450 katona segíti. A belügyminisztérium szóvivője szerint arra számítanak, hogy ha a macedón határ menti táborból, Idomeniből megindulnak az emberek, rövid időn belül ismét ezrek érkezhetnek Spielfeldhez. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »