Fatolvajt fogtak a szentegyházi gazdák

Erdőtulajdonosok fogtak el, illetve vertek meg fatolvajokat szerda este a Hargita megyei Szentegyházán: az elkövetőknek ugyan sikerült elmenekülniük, de az eltulajdonított fát hátrahagyták – számol be Jánosi András a kronika.ro-n.

A gazdák egy csoportját este 8 óra körül telefonon értesítették, hogy lopják a fájukat, ezt követően rövid időn belül mintegy húsz erdőtulajdonos ment autóval a helyszínre. A károsultak időben érkeztek: az erdő szélén sikerült elállniuk a szekérrel és traktorral érkező tolvajok útját. A traktor vezetőjének sikerült a járművel együtt elmenekülnie, az utánfutót azonban otthagyta, a szekéren utazók pedig elszaladtak, a lovakat és a rakományt pedig szintén a helyszínen hagyták. Az erdőtulajdonosok viszont elkapták a tettesek őrszemeként tevékenykedő, motorral közlekedő férfit, akit átadtak a rendőrségnek. Szemtanúk szerint többen verekedni kezdtek a traktor vezetőjével, mielőtt az elillant volna.

A történtek résztvevői – akik nem kívánják nyilvánosságra hozni nevüket – azt állítják: jól ismerik a tolvajokat, akik rendszeresen fát tulajdonítanak el. A bandának állítólag hat-nyolc tagja van, eddig azonban soha nem sikerült rajtuk ütni, mivel rendkívül szervezetten, körültekintően tevékenykednek, a motoros őrszemek például azonnal jelzik, ha veszélyessé válik a helyzet. Ráadásul a bosszútól sem riadnak vissza, a helybéliek szerint többször gyújtottak fel házakat és melléképületeket. Egyesek többször kerültek börtönbe is, a gazdák szerint azért menekültek fejvesztve, mert nem akarnak visszamenni a rácsok mögé.

Szerda este valamivel 9 óra után a rendőrséget is értesítették a 112-es sürgősségi segélyhívó számon. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elismeréssel nyilatkozott a közösségről, amelynek tagjai elmondása szerint mindenben együttműködtek velük. Mint rámutatott: a helybéliek egyrészt megakadályozták, hogy a lopott fának nyoma vesszen, ugyanakkor segítettek a tettesek azonosításában is. A hatóságok lefoglalták a mintegy 15 köbméternyi kivágott szálfát, a járműveket és a lovakat – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »