Fatolvajok randalíroztak Szentegyházán

Fatolvajok randalíroztak Szentegyházán

Erdőtulajdonosok értek tetten fatolvajokat Szentegyháza környékén szombaton, akik a láncfűrészeket, a levágott fát és a lovas szekereiket is hátrahagyva menekültek el a helyszínről – számol be Fülöp-Székely Botond a kronika.ro-n.

A Cigánydombként ismert városrész lakói később kövekkel támadtak rá az elkobzott fát a városba szállító autókonvojra. Az incidens során a helyi rendőrparancsnokot is bántalmazták, aki szolgálati járművéből kiszállva próbálta jobb belátásra bírni a támadókat.

Lőrincz László, a szentegyházi erdőket menedzselő társulás képviselője a Krónika munkatársának elmondta, négy személyt láttak a város külterületén lévő erdőben, akik láncfűrésszel vágták ki a fákat, érkezésükre azonban elmenekültek a helyszínről. Kedves Endrétől, a szentegyházi rendőrparancsnoktól megtudtuk, szombaton este fél kilenc után nem sokkal, egy 112-es segélyhívásra reagálva indult el otthonról az erdő irányába, és vele volt egy másik rendőr is, aki néhány napja állt szolgálatba.

falopas szentegyh AB-18_b
A lefoglalt fa. Két szekérrel indultak lopni a tolvajok

„Nem számítottunk nagy problémára, rutinfeladatnak tűnt” – fogalmazott. Rámutatott, a szolgálati autójukkal végül nem tudtak kimenni a helyszínre, ezért megegyeztek az erdőtulajdonosokkal, hogy jöjjenek szembe velük, és hozzák magukkal a tolvajok által szekérre tett fát, az otthagyott lovakat és a szerszámokat. A lopás helyszínétől nem messze találkoztak a hatóságokkal az erdőtulajdonosok, így rendőri vezetéssel folytatta útját a városba igyekvő – öt autóból és két lovas szekérből álló – konvoj.

Kedves elmondta, a Cigánydombhoz érve megtámadták az autósort: nagy kövek repültek a sötétből, és szitkozódás hallatszott. „Úgy betörték a mellettem ülő kollégához közeli ablakot, hogy a kő visszapattanva kirepült az autóból” – emlékezett vissza. Az ökölnyi méretű kövek egyébként több autóban is kárt tettek. „Az autós konvoj megállt, és úgy nézett ki, hogy egyre komolyabbá válik a konfliktushelyzet. Fennállt annak is a veszélye, hogy az erdőtulajdonosok is hasonlóan reagálnak a támadásra. Ekkor ráparancsoltam a civilekre, hogy a saját biztonságuk érdekében folytassák az utat, én pedig kiszálltam a rendőrautóból. Arra számítottam, hogy mivel 27 éve itt vagyok, talán megismernek, és abbahagyják a dobálózást a támadók” – mondta a rendőrparancsnok.

falopas szentegyh AB-8_b
A Cigánydombon vizsgálódik a rendőrség

Kedves Endre azonban nem tudta csillapítani a kedélyeket, mi több, a környék lakói közül többen is rátámadtak. A rendőr a fején, hátán és a nyakán sérült meg, és mint elmondta, egy fejsze fokával mellbe vágták. „Úgy gondolom, hogy később észrevették, kire támadtak, és egyik percről a másikra abbahagyták az ütlegelést. Beültem a kocsiba, és távoztam” – tette hozzá Kedves.

A rendőrség később azonosította, és őrizetbe vette a négy fatolvajt, akik közel négy köbméter fát próbáltak ellopni az erdőből. Vasárnap már azokat is azonosították, akik a rendőrökre és az erdőtulajdonosokra támadtak. Az elkövetők ellen törvénytelen favágás, lopási kísérlet, rongálás és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt is eljárást indítottak. Kedves Endre elmondta még, hogy Szentegyházán néhány hete őrizetlenül maradtak az erdők, miután a felgyűlt tartozások miatt a Homoród Erdészeti Hivatal kivonult a területről – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »