Farsangvégi téltemető mulatság a marosvécsi Kemény-kastélyban

Farsangvégi téltemető mulatság a marosvécsi Kemény-kastélyban

A legjellegzetesebb és leglátványosabb népszokásokat szeretnék bemutatni előadásukban a Kemény-kastély őrei, a marosvécsi nemesi lakban ma délután szervezendő farsang- és téltemető rendezvény ötletgazdái.
Első alkalommal szerveznek ma délután farsang- és téltemetést a marosvécsi Kemény-kastélyban. Az ingyenes rendezvény elsődleges célcsoportját a fiatalok képezik (főként a környező települések ifjúsága), ugyanakkor a szervezők mindenkit várnak, aki nyitott a farsangfarki mulatságra és humorra. A Maros megyei eseményt a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület a Kemény-kastély őreivel közösen rendezi. Utóbbi csapat az Örökségünk Őrei országos örökségvédelmi verseny keretében népszerűsíti a nemesi lakot, és

a középiskolás diákok ötlete volt, hogy húshagyókedden szervezzenek téltemető mulatságot az épület udvarán.

Hírdetés

Szekeres-Ugron Villő, a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület Petőfi-ösztöndíjasa a Krónika érdeklődésére elmondta, a kastélyőrök a farsangi és farsangvégi szokásokat szeretnék előadás formájában megismertetni. Rámutatott, a népszokások közül a legjellegzetesebbeket és leglátványosabbakat próbálják ma bemutatni, a lehető legautentikusabb formában.

– fogalmazott Szekeres-Ugron Villő.

Kifejtette, az örökségvédő diákok legfontosabb célja, hogy „belakják” a kastélyt, és minél több emberrel megismertessék az épületet, annak történetét és értékeit. Ennek érdekében rendszeresen készítenek a kastélyhoz kapcsolódó rövid videókat, kisfilmeket. Legutóbb a Titán együttessel forgattak videoklipet, de jeles személyiségek, évfordulók kastélyhoz kötődő kapcsolatát is igyekszenek bemutatni. Tematikus napokat szerveznek, például zakuszkás, töltött káposztás vagy gulyásfőző napokat, amelyekről ugyancsak videókban számolnak be. Könyvadományozással segítenek gyarapítani a kastély újjáépülő könyvtárát, valamint rendszeresen jelen vannak és segítenek a kastélyban szervezett rendezvényeken (pl. a kastély kapunyitásának ötéves évfordulójára szervezett kastélynapon vagy épp a karácsony előtti gyermekprogramon, ahol fel is léptek). Ezenkívül más Örökségünk Őrei csapatokkal együttműködve nekik köszönhetően sok fiatal ismerhette meg a kastély, a Helikon és a Kemény-család történetét.

Szekeres-Ugron Villő arról is beszámolt lapunknak, hogy Petőfi-ösztöndíjasként igyekszik a legsokoldalúbban bekapcsolódni a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület munkájába. Elsősorban rendezvényszervezésben és különböző adminisztratív feladatok ellátásában vesz részt, valamint olyan kapcsolatok fenntartásában és kiépítésében, amelyek segíthetik a kastély, a hozzá kapcsolódó történetek és közösség megismertetését, fennmaradását. A Petőfi Sándor-program célkitűzéseinek megfelelően fontos feladata a helyi magyar közösséggel való foglalkozás, a helyi fiatalok bevonása a kastély életébe, együttműködés a helyi iskolával.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »