Farsangi mulatság a pádéi Kolping Családnál – KÉPRIPORT

Farsangi mulatság a pádéi Kolping Családnál – KÉPRIPORT

Farsangi mulatságot rendezett a vajdasági Padén a Havas Boldogasszony Kolping Család: február 16-án, szombaton a népi hagyományokhoz kapcsolódó télűző karnevált tartottak, a következő szombaton, február 23-án pedig farsangi összejövetelt szerveztek, amire az egész térségből meghívták a családokat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A karácsonyi ünnepkör után a farsanghoz kötődik a legtöbb hagyomány. Az egyházi évben a vízkereszttől hamvazószerdáig (vagyis a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig) tartó időszak a farsang, ami a vidám összejövetelek, a mulatságok és a néphagyományokat felelevenítő télbúcsúztatás időszaka.

Padén a Kolping Család február 16-án a népszokásokhoz kapcsolódó télűző, vagy ha úgy tetszik, tavaszváró karnevált tartott. A következő szombatra, február 23-ára pedig Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Szövetség elnöke farsangolásra hívta a gyermekeket, a szülőket, nagyszülőket, a közösség tagjait és az önkénteseket Pádéra. Több mint ötvenen vettek részt a programon.

Hírdetés

A két és hat éves kor közötti gyerekek álarcokat, bohócokat, színes kézfejeket rajzoltak vagy festettek, amiben a nagymamák segítettek nekik. Az általános iskola alsó és felső tagozatos diákjai, valamint a különleges bánásmódot igénylők számára a műhelymunkákat szakemberek vezették: Komáromi Katalin, Lengyel Anna és Nagy Mária nyugalmazott tanítónő.

A közös testmozgással és az ügyességi játékokkal, valamint a mókás, kézfejrajzokból készült bohóccal sikerült megnevettetni még a felnőtt résztvevőket is.

A farsang egyúttal a nagy evés-ivás időszaka is, aminek van egy mélyebb, szimbolikus jelentése is: a néphit ugyanis úgy tartotta, hogy az asztal bőségével a természetet is hasonló bőségre, gazdag termésre lehet késztetni. A Kolping Család konyhájában az asszonyok, nagymamák háromszáz farsangi fánkot készítettek, melyekre lekvár és mogyorókrém került.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »