Farnadi borász sikere az Ister-Granum Eurorégiós borversenyen

Farnadi borász sikere az Ister-Granum Eurorégiós borversenyen

A Mária-Valéria Híd 2001. évi újjáépítése folytán Esztergom és Párkány települések közötti forgalom újra összekötötte a Duna két partján élő szőlő és boros gazdákat. Megalakult az Ister-Granum Eurorégio 44 magyar és 43 szlovák településsel.

E nagy múltú régiónak lett közös, országhatárokon átnyúló borlovagrendje, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend. Tagjai 17 magyar és 8 szlovák állampolgár, első a magyar borrendek közül, akik a Kárpát-medence népeinek összetartozását jelképezendő nem magyar állampolgárságú, nemzetiségű tagokkal közösen dolgoznak, példás megértésben, barátságban.

Címerükön és zászlójukon az Esztergomi Bazilika templom, a Mária-Valéria Híd logója és a párkányi szőlődombok láthatók. Szlogenük: sem határ – sem folyó nem választhatja el, az ezer évig együtt élő, dolgozó, a szőlőt és a bort szerető embereket.

Az Ister Granum Eurorégió borászainak kezdeményezésére 2004-ben megalakították az Ister Granum Borlovagrendet, mely évente nemzetközi borversenyt rendez mindig más községben. Ebben az évben a tiznehatodik Ister- Granum Eurorégiós Vándor Borversenynek az Esztergomi járásban fekvő és a megye egyik legnagyobb faluja Bajna adott otthont.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a bajnai Sándor–Metternich-kastélybankerült sor, mely a 19. század harmincas éveiben az „ördöglovas” Sándor Móric gróf lakhelye volt.

A megjelent borászokat Bajna Község polgármestere, Pallagi Tibor köszöntötte, aki elmondta: „Megtiszteltetés szamunkra, hogy a község első alkalommal rendezhette meg az eurorégiós vándor borversenyt, amely a kiváló szakmaiság, a bírálat, az értékelés, a gazdák fejlődésének záloga. A borról értekezvén feltétlenül szólnunk kell a szőlőről, hiszen a bortörténet a szőlő történetével kezdődik, és a borkóstolásnál végződik. A szőlő az emberi történelem kétségkívül leginteligensebb kultúrnövénye. A szőlő és a bor szereti az ember közelségét. Bajna azt gondolom, hogy méltó erre a feladatra, hiszen közel 20 éves boregyesületünk van, illetve a környéken mi voltunk az elsők, akik nyitott pincéket rendeztünk, mindemellett szakmai továbbképzéseket és borversenyeket hirdettünk.”

A nemzetközi versennyel kapcsolatban pedig elmondta, hogy most négy csoportban összesen húsz borbíró volt, melynek a fele magyarországi, a fele pedig felvidéki volt, ők minősítették, illetve választották ki a legjobb borokat.

Hírdetés

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy nagyon fontos a mai világban, hogy a közösségek összetartsanak, akiknek egy részét a borászok teszik ki. A jövőben olyan versenyt is szeretnének szervezni, ahol nem a borbírálók zsűriznek, hanem az arany minősítésű borok termelői kóstolgatják egymás italait. „Ebből születhetne meg például a Komárom-Esztergom megye 2. számú választókerületének a bora” – tette hozzá.

Polhammer László, a Vinum Ister Granum Regionális Borlovagrend nagymestere szakmailag értékelte a versenyt. Beszédében kiemelte, hogy az általuk szervezett nemzetközi borversenynek az egyik célja a szakmai fejlődés, hiszen évről évre mindig szebb és jobb eredmények vannak. „Ha valaki iparkodni akar, az elérheti a céljait, hiszen a mai korban nem a régi hagyományos, hanem a technológiai bor felé megyünk, azaz fontos a gyümölcsösség, a szép savasság és a harmónia, ami mára trend lett” – jegyezte meg a nagymester.

Négy csoportban összesen húsz borbíró volt, melynek a fele magyarországi, a fele pedig felvidéki volt, ők minősítették, illetve választották ki a legjobb borokat a benevezett 175 borminta közül.

A 2022-es év nyertesei: Champion Szkladán László –Farnad Rajnai Rizling.

Nagy aranyérmet kapott a muzslai Árendás Winery Dunaj, a garamkövesdi Slimo Winery Pálava, nyergesújfalusi Török Gábor Sauvignon blanc és az ebedi Révész és Révész Pincészet Cabernet Sauvignon bora. Legjobb vörös bor Árendás Winery – Muzsla Dunaj, legjobb fehér bor Slimo Winery- Garmkövesd Pálava, legjobb rozé bor Szabó Béla –Tokod Kékfrankos. Zászlós bor Fehér Dávid Süttő Királyleányka. Bajna polgármester különdíja Horváth Gyula –Bajna Vörös vegyes. Rajtuk kívül 24 minta kapott aranyérmet, 79 ezüstérmet, 67 pedig bronzérmet.

Jövőre a vándorló borverseny helyszíne Bátorkeszi lesz, aki már 2013-ban volt házigazdája a rendezvénynek.

(Miriák Ferenc/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »