Farkast szelídített a Sportklub – Panaszkodnak a romániai hokibírók

Farkast szelídített a Sportklub – Panaszkodnak a romániai hokibírók

A Csíkszeredai Sportklub nyerte meg hétvégén 4-2-re a vendég Brassói Corona elleni rangadót a jégkorong-Mol Ligában, miután Papp, Molnár, Alekszejev és McIntosh góljaira csak McDonald és Klempa tudott válaszolni.

hoki Sport Klub Brasso gn 005_b

A barcasági „Farkasok” vezetőedzője, Martin Lacroix szerint elsősorban a kiállításokhoz vezető fegyelmezetlenségük okozta a vesztüket, az első játékrészben „tálcán kínálták fel” ellenfelüknek a lehetőségeket. „Ezt nem lett volna szabad. A második harmadra azt mondanám, hogy kiegyensúlyozott volt, de a második kapott gól nagyon megfogott. A szépítő találatunk után úgy gondoltam, hogy vissza tudunk jönni a meccsbe, de a harmadik harmadra már megint nem úgy jöttünk ki. Az első perctől oda kell figyelnünk a meccsekre. Ha a szóló lehetőségeinket belőjük, talán az egy pontot elhozzuk, de a Sportklub ma teljesen megérdemelten nyert. A mai teljesítményünk az egy pontot sem érte meg” – értékelt a kanadai szakember.

Honfitársa, a Sportklubot edző Tom McCarthy szerint ugyanezt a játékot kell mutatniuk majd a folytatásban is, mert most az első percektől kezdve kezükben tartották a meccset. „Már a semleges zónában megakadályoztuk azt, hogy az ellenfelünk építkezni tudjon, továbbá a rengeteg korcsolyázással nagy nyomást tudtunk helyezni az ellenfélre. Állandó gólveszélyt tudtunk kialakítani, amelyben az ellenfél kapusa is elfáradt a harmadik harmadra” – magyarázta.

A két együttes egyébként egyaránt vereség után lépett szombaton pályára, mivel a Sportklubot pénteken a vendég Újpest verte 3-1-re, míg Brassóból a Ferencváros vitte el a három pontot 5-3-as győzelemmel. Az UTE másnap is Romániában nyert: a Galac vendégeként aratott 6-3 arányú diadalt. A moldvai együttes vasárnap este a Fradit látja vendégül, míg hétfőn Brassó–UTE és Sportklub–Ferencváros mérkőzések lesznek. A csíki klub különben az erdélyi rangadó után két új igazolást jelentett be: Egyed Róbert a Budapesti MAC-tól tér vissza a hargitai alakulatba, míg a kanadai Matt Spaffordot a Saskatchewan egyetemi csapatától szerződtették át.

Az erdélyi rangadó a hazai élvonalbeli pontvadászatba is beszámít, így a kék-fehérek megerősítették vezető pozíciójukat az alapszakasz összetettjében. Mellettük hétvégén csak a Steaua gyűjtött pontokat: előbb 8-2-re, majd 20-3-ra felülmúlta a Sportul Studențesc csapatát Csíkkarcfalván. 

A két bajnokság, mint ismeretes, párhuzamosan zajlik, és a tavalyi szezonnal ellentétben a Román Jégkorongszövetség (FRHG) összehangolta a programját a Mol Ligáéval. Ebből tehát most nem is adódott feszültség. Most azonban a romániai jégkorongbírók magyarországi mintára, négy évvel ezelőtt alakult országos egyesülete (AAHG) „fakadt ki” a sportág vezetőségére, amely szerinte félretájékoztat és már-már szabotálja tevékenységüket.

„Jelen pillanatban az FRHG hamis információkat terjeszt az AAHG tevékenységéről és annak tagjairól, így próbálja meg manipulálni a hokitársadalmat” – fogalmazták meg hétvégi közleményükben. Emlékeztettek többek között azokra az esetekre, amikor szerintük törvénytelenül és indokolatlanul tiltottak el bírókat, de amiatt is neheztelnek, hogy az FRHG elbátortalanítja a klubokat a velük való együttműködéstől.

„Azt észleljük, hogy a szomszédos ország egyre nagyobb teret nyer a játékvezetés terén. Az FRHG megpróbálja eltávolítani az AAHG nehezen szerzett szponzorait, ráadásul még pénzügyi forrásaira is igényt tartana olyan célokhoz, amelyeket kizárólag önerőből kellene biztosítania” – panaszolja a bírói szervezet. Közleményükben hozzáteszik, hogy a szövetség a nyáron egyetlen szakképzést vagy edzőtábort sem szervezett a számukra, és nem is tesztelték le a sípmestereket. „Hogyan lehet így versenyképesnek maradni?” – teszik fel a kérdést. Szerintük ez hatással van mind a hazai bajnokságra, mind a Mol Ligára, pedig az elmúlt hét-nyolc évben épp azon dolgoztak, hogy visszanyerjék a bizalmat a hazai jégkorongbírók számára. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »