Farkasok támadtak egy juhnyájra, 40 állatot megöltek, 30 eltűnt

Farkasok támadtak egy juhnyájra a Hargita megyei Bükklok település közelében; 40 juhot elpusztítottak, további 30 állatot még keresnek. A károsult gazda, Antal Béla szerint éjszaka támadtak a farkasok az akolban levő 150 juhra. A 70 éves gazda elmondta, volt még eset rá, hogy állatállományát megdézsmálták a farkasok vagy a medve, de általában egy-két juhott vittek el, soha nem tettek ekkora kárt.

Magyar Menedék - Horthy-naptár

81 juhot a gazda és a szomszédok szedtek össze, miután ezek kiszabadultak az akolból. A becsült kár összege eléri a 10.000 lejt.

A helyi hatóságok és a Környezetvédelmi Ügynökség képviselőiből álló bizottság már összeállította a gazda kártérítési iratcsomóját. Kártérítést abban az esetben lehet igényelni, amikor védett állatok okoznak károkat, az eljárás azonban nagyon bonyolult.

Szabó Szilárd, a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa elmondta, minden jel arra utal, hogy valóban farkasok támadtak a nyájra, szerinte azonban ilyen esetek általában emberi gondatlanság miatt történnek, vagyis nem őrzik megfelelően az állatokat.

Hargita megyében a statisztikák szerint körülbelül 500 farkas él, szakemberek azonban úgy vélik, számuk valójában alacsonyabb, hiszen a farkasok mozgástere nagyon nagy, ezért nehéz pontosan meghatározni a számukat.

Az év elejétől Hargita megyében 180 alkalommal okoztak károkat a vadállatok. A legtöbb támadást medvék, farkasok és vaddisznók követték el.

Agerpres.ro


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »