Faragótábor Gömörpéterfalán

Faragótábor Gömörpéterfalán

A héten zajlik az az alkotótábor Gömörpéterfalán, melynek keretében megfaragják a helyi magyar közösségi ház és egyben a Felföldi Dalia Iskola központjának kapuját és kerítését. A munkálatok második üteme augusztusban folytatódik.

Kopecsni Gábor a Felföldi Dalia Iskola vezetője, a kapu tervezője portálunknak elmondta: arra törekedett, hogy a felvidéki kapukra jellemző formát alakítson ki.

„Részben írott forrásokra, részben saját gyűjtésre alapoztam. A minták között találhatók olyanok, amiket itt Péterfalán lehetett gyűjteni, illetve van egy régi vakolatdísz is, amit kicsit stilizáltunk, a fa méretéhez alakítottunk. Mivel az épület nem csupán közösségi házként, de a dalia iskola központjaként is szolgál majd, ezért kicsit harcosabb jellegű motívumvilágot állítottam össze”- nyilatkozta.

A tábort kettős céllal szervezték. Egyrészt, hogy megfaragják a magyar közösségi ház kapuját és kerítését, másrészt, hogy a résztvevők kitanulják a faragás fortélyait. Ebben a kisgyőri Soós Ferenc volt a segítségükre, aki több mint három évtizede műveli a mesterséget.

Hírdetés

„Kezdőket és haladókat egyaránt szívesen fogadtunk. A teljesen kezdők olyan feladatot kaptak, amivel az alapokat sajátították el, aki pedig korábban már faragott valamit, az tovább mélyíthette tudását. Arra figyeltem, hogy technikailag rendben menjen a munka. A gyerekek pedig virágokat, állatkákat faragtak, így számukra is hasznos időtöltést biztosítottunk”- magyarázta.

A faragótábor második részét augusztus első hetére tervezik.

A készülő faragott kapuról a Magyar7 jövő heti számában bővebben is olvashatnak.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »