Fantasztikus ezüstbánya nyílhat újra egy közeli balkáni országban

Fantasztikus ezüstbánya nyílhat újra egy közeli balkáni országban

Egyre több országban nyitják újra az úgynevezett „zombi” bányákat. Ezek olyan létesítmények, amelyeket valamiért nem érte meg vagy nem lehetett üzemeltetni az elmúlt években, azonban a helyzet most megváltozott. Ahogy ugyanis a nyersanyagárak az elmúlt időszakban megemelkedtek, egyre több bányát érdemes újranyitni.

Újranyithatnak egy ezüstbányát Bosznia-Hercegovinában, amely az 1990-es évek óta használaton kívül állt – írja az Origo.

Most azonban a nyersanyagárak olyan mértékben megemelkedtek, hogy úgy tűnik, megéri újranyitni a létesítményt.

Az Adriatic Metal Bosznia-Hercegovinában található Vares projektje 2022 végén kezdheti meg újra a kitermelést, több mint három évtizednyi kihagyás után – mondta a cég vezérigazgatója, Paul Cronin.

Ez azonban nem az egyetlen ilyen, úgynevezett „zombi bánya”, amelyet hamarosan újra működésbe hozhatnak. A Mining.com elemzése szerint ugyanis az áremelkedések ma már elérték azt a kritikus pontot, aminek következtében rég használaton kívül álló bányák is elkezdhetnek nyereségesen termelni. 

Hírdetés

Közben viszont Európában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is több olyan bányaprojekt van, amely valamiért leállt az elmúlt évtizedekben, de most újraindulhat, köszönhetően az erősödő világgazdasági növekedésnek és az ezzel összefüggő infrastrukturális beruházásoknak.

Ráadásul a zöldenergiára történő globális átállás is jelentősen növeli a fémek iránti keresletet, vagyis minden összeállt ahhoz, hogy feléledjenek a „zombi bányák”. 

A piaci érték szerint a világ legnagyobb platinabányájának számító Anglo American Platinum például a hírek szerint több helyről is kapott megkeresést arra vonatkozóan, hogy átvennék a Dél-Afrika északkeleti részén található, használaton kívüli Bokoni platinabányáját.

A bányák felélesztése pedig üzleti szempontból is igen kedvező megoldás. Miként Cronin kiemelte, ebben az esetben nem kell a semmiből felépíteni egy teljes projektet, annak minden infrastrukturális elemével, mivel ezek már lényegében megvannak. 

Az új technológiák pedig képesek lehetnek gazdaságilag is életképesen működtetni ezeket a létesítményeket. Vagyis a következő években nem kizárt, hogy sorra nyitnak majd ki a világban az évtizedek óta használaton kívül álló bányák.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »