Fancsali: nőne a bizalom a többnyelvű táblák kihelyezése révén

Fancsali: nőne a bizalom a többnyelvű táblák kihelyezése révén

A kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák mihamarabbi kihelyezését sürgette Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke a polgármesteri hivatal előtt megtartott szerdai sajtótájékoztatóján.

fancs3245_b

Elmondta: eredetileg az egyik helységnévtáblánál tervezték megtartani a sajtótájékoztatót, de végül úgy döntöttek, a többnyelvű helységnévtáblák ügyét nem gerillaakciókkal kell szolgálni, hanem demokratikus eszközökkel kell elérni azok kihelyezését, hiszen ez a normalitás jele lenne a román közösség részéről.

Ezzel a lépéssel a magyar közösség lojalitása, bizalma is érezhetően nőne a többségi társadalom iránt, mutatott rá az EMNP polgármesterjelöltje. „Azt gondoljuk, ennyi év ígérgetés, a multikulturalizmussal való takarózás után ideje lenne lezárni a kérdést” – jelentette ki Fancsali Ernő. Úgy vélte, a helységnévtáblák ügye kell legyen a tárgyalási minimum, amikor a többségi pártokkal beszélnek a lehetséges együttműködésről.

Fancsali szerint nem kétséges, hogy Emil Bocot újraválasztják polgármesteri tisztségébe, sokkal inkább az, hogy pártjának többsége lesz-e a városi közgyűlésben, illetve kivel köt koalíciót. A jelenlegi polgármester „kétszínűsége” abból is látszik, hogy Boc szinte minden rendezvényen arról beszél, milyen büszke a város multikulturalitására, miközben még azt az alapvető intézkedést sem tudja kivitelezni, hogy kihelyezzék a többnyelvű helységnévtáblákat, mutatott rá a jelölt.

Hangsúlyozta, az európai kulturális főváros projektnek is használna, ha a belvárosi utcákba háromnyelvű utcanévtáblákat helyeznének ki. Fancsali kifejtette, nyílt párbeszédet szeretnének a román közösséggel is, ezért május 28-án kerekasztal-beszélgetést szerveznek a témában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »