Fákat csavart ki az orkánerejű szél az Erdélyen végigsöprő ítéletidőben

Fákat csavart ki az orkánerejű szél az Erdélyen végigsöprő ítéletidőben

Ítéletidő söpört végig Erdély megyéiben csütörtökön délután, az orkánerejű szél kísérte heves esőzés nyomán számos településen jeleztek károkat; a vihar miatt határátkelőt kellett lezárni Szatmár megyében.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) csütörtökön délelőtt narancssárga színű, felhőszakadásra, jégesőre, viharos szélre vonatkozó vészjelzést bocsátott ki az ország huszonöt – Erdélyt teljesen lefedő – megyéjére. A vészjelzés csütörtök éjjel egy óráig érvényes.

Hírdetés

A vészjósló előrejelzés aztán megerősítést nyert, mivel a délután folyamán orkán erejű széltől kísért felhőszakadás csapott le az erdélyi megyékre Aradtól Szatmárnémetin kereszül egészen Marosvásárhelyig. Utóbbi nagyvárosban legkevesebb tíz fát döntött ki a szél az útra, villanypóznákra vagy éppen személygépkocsikra, több helyen leszakadt vezetékek eltávolításához, az elárasztott utcák leszivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét.

Marosvásárhely központjában megszakadt az áramszolgáltatás, a szél ugyanakkor újságosbódét is felborított.

Heves szél söpört végig Kolozsváron is, ahol a főtéren is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak, ugyanakkor a Monostor negyedben személygépkocsit rongált meg a szél által letépett faág. A nagy erejű széllökések fákat döntöttek ki, tetőket szakítottak le Szatmárnémetiben is. A vihar okozta áramszünet következtében csütörtökön délután szünetelt a határforgalom a magyar–ukrán határon, a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar–román határon a Csanálos–Vállaj közúti határátkelőhelyen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »