Fájóan csökken a reálbérünk

Fájóan csökken a reálbérünk

A nemzetgazdaságban alkalmazottak nominális átlagbére 2022 harmadik negyedévében elérte az 1296 eurót, ez 9,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken a Szlovák Statisztikai Hivatal.

Az erőteljes bérnövekedés sem volt képes lépést tartani az inflációval (ennek éves mértéke már 15%), ezért a reálbér 4 százalékkal csökkent. Béreink vásárlóerejének visszaesése már három, egymást követő negyedéve tart. A második negyedévben egyenesen 4,5%-os volt a visszaesés, ami a 21. század eddigi legerőteljesebb vásárlóerő-csökkenése volt. Idén valamennyi, mind a 19 vizsgált nemzetgazdasági ágazatban reálbéresés következett be. A 19 ágazatból 11 kategóriában az átlagkereset elmarad az országostól, a legkisebb keresetet a vendéglátás biztosítja (842 euró), mindössze a távközlés és informatika (2185), valamint a banki és biztosítási kategóriában (2069 euró) haladja meg az átlag a 2000 eurót.

Hírdetés

Ami pedig a területi lebontást illeti, a mindig az élen végző Pozsony megyében az átlagbér 1548 euró volt, míg a örök sereghajtó, Eperjes megyében csupán 1029 euró. Az erőteljes regionális aránytalanságokat jól tükrözi, hogy az ország 8 megyéjéből, csupán a főváros és vonzáskörzete mutatója haladja meg az országos átlagot, még a 2. helyen levő Nagyszombat megye 1248 eurós mutatója is elmarad az országos átlagot tükröző 1296 eurótól.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »