Fájdalommal kapcsolatos tévhitek

Fájdalommal kapcsolatos tévhitek

A fizikai fájdalom sokféle ok miatt lehet jelen az életünkben – van, akiében csak alkalmanként, de van, akiében rendszeresen. Mindenki találkozik vele élete során többször is, így nem árt, ha tisztában vagyunk az alábbiakkal.

Mutatjuk a fájdalommal kapcsolatos legelterjedtebb tévhiteket – írja a Házipatika.com.

Ennek az állításnak van valóságalapja, de leginkább csak a krónikus arthritisszel, ízületi fájdalmakkal küzdők esetében – náluk a légnyomásváltozás valóban okozhatja a fájdalom növekedését és gyengülését. Más jellegű fájdalmakkal kapcsolatban viszont nem sikerült ilyen összefüggést kimutatni.

Hírdetés

Szakértők szerint az ágyban fekvés az egyik legrosszabb dolog, amit hátfájdalom esetén tehetünk. Minél többet fekszünk, a testünk annál jobban elveszti mozgékonyságát, így ha végül felkelünk, mozgunk, akkor csak még jobban fog fájni. A legjobb ilyenkor a rendszeres, könnyed mozgás, nyújtás, jóga és gyógytorna.

Ha valaki túlsúlyos, fogyás esetén kisebb nyomás terheli az ízületeit, végtagjait, így ízületi fájdalmak esetén ez valóban igaz lehet. Másfajta fájdalmakkal kapcsolatban viszont nem feltétlenül.

Sokan hiszik azt a kisebb, de még elviselhető, ám rendszeres fájdalmakra, hogy ez olyasmi, ami például a korral jár, és egyszerűen csak együtt kell vele élni. Nos, ez nem igaz – bármilyen jellegű is legyen a fájdalmunk, ha tartós, mindenképpen meg kell mutatni egy orvosnak. Gondoljunk rá úgy, mint a villogó piros jelzésre az autónk műszerfalán – ebben az esetben sem szoktuk megvárni, amíg teljesen leáll a kocsi. Az öregedés pedig, még ha gyengül is a szervezet, szintén nem kell, hogy krónikus fájdalommal járjon. Felesleges “elviselni”, hiszen egy egyszerű orvosi vizsgálat után a megfelelő kezeléssel teljesen panaszmentesen élhet még egy idős ember is.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »