Fáj a sport? Komoly lehet a baj, ne vegye félvállról!

Fáj a sport? Komoly lehet a baj, ne vegye félvállról!

A szervezet jelez, ha baj van, a figyelmeztetésekre pedig nem szabad legyinteni, mert hátterükben komoly probléma is állhat. Megnéztük, mi okozhatja a mozgás közben érzett fájdalmakat.

Már az egyszerű izomláz is tud kellemetlenségeket okozni, a folyamatos rándulások, húzódások, az ízületek túlterhelése pedig egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek. Ráadásul a jelzések mögött komolyabb mozgásszervi problémák is állhatnak.

„Azoknál a mozgásformáknál, amelyek hajlongással, emelgetéssel járnak, akkor is jelentkezhet ízületi fájdalom, ha valaki egészen kis súlyokkal dolgozik. És mivel ennek hátterében gerinctáji kopás is állhat, a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni” – mutat rá Podlovics Ágota reumatológus főorvos. Mint mondja, vannak olyan sportok, amelyeknél az ilyen jellegű panaszok súlyok emelgetése nélkül is elég egyértelműen megmutatkoznak. Például a deréktáji kopást vagy meszesedést klasszikusan jól jelzi a tenisznél és fallabdánál érzett deréktáji fájdalom. Az ilyen mozgásformáknál érzékelhető panaszok gerinccsigolyák közti csúszásra is utalhatnak, bár utóbbi már akkor is megmutatkozhat, ha valaki egyszerűen csak sokat áll. Ha ilyenkor a fájdalomhoz zsibbadás is társul, a problémát még komolyabban kell venni, ideggyulladás és gerincsérv is lehet belőle. Méghozzá teljesen függetlenül attól, hogy ki mennyi idős.

Elmélet és gyakorlat

A főorvos kiemeli, hogy bár az úszást gyakran javasolják gerincproblémákra, ha rosszul műveljük, többet árt, mint használ. A legnagyobb gondot az okozza, ha valaki úgy tempózik, hogy közben a fejét kitartja a vízből. Ilyenkor könnyen megfájdulhat a nyak, ami önmagában nem ízületi problémát jelez, sokkal inkább egyszerű izomfájdalom vagy izomgörcs okozza. Viszont arra, hogy a nyakat mellúszás közben mozgassuk, mindenképpen figyelni kell. Ennek oka egyszerűen az, hogy a későbbi, hosszabb távon kialakuló problémák ezzel nagy eséllyel megelőzhetők. A reumatológus hozzáteszi, hogy ha valaki már eljut a medencéig, akkor a gerincre legjobb hatást gyakorló úszásformát, a hátúszást végképp nem szabad hanyagolnia. Ez a mozgásforma még a gerincferdülés kezelésére is kiváló, hiszen remekül erősíti a hátat, méghozzá szimmetrikusan. Emiatt jó kiegészítő tevékenység lehet azoknak, akik például tenisz vagy fallabda miatt egyoldalúan terhelik felsőtestüket.

Lecsapott labda

A melegebb idő beköszöntével mindenképpen többen mennek ki teniszezni, sokszor kellő felkészülés nélkül. Ilyenkor a hirtelen megterhelés következtében könnyen kialakulhat teniszkönyök, amely tulajdonképpen az íntapadások és az ínszalagok gyulladását jelenti, és rendszerint nagy fájdalommal jár. Ez a sport könnyen okozhat olyan ínhüvelygyulladást is, amelynek tipikus jele a kézen és a csuklóban hirtelen fellépő duzzanat és fájdalom. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen előzni, nagyon fontos, hogy a megterhelések előtt az izmok be legyenek melegítve. Aki mégis szembesül a problémával, annak elsődleges teendője a kéz pihentetése, fáslizása. Jó praktika az is, ha a fájó ízülethez fásli segítségével vonalzót rögzítenek az érintettek. Ha viszont a panasz egy hétnél tovább fennáll, már orvoshoz kell fordulni. De attól ilyenkor sem kell tartani, hogy a végtag gipszbe kerül. Ennek oka, hogy ma már elérhetők olyan tépőzáras rögzítősínek, amelyeket könnyebb használni. Ezeket a tisztálkodás erejéig le is lehet venni, így használatuk kevésbé bonyodalmas.

Térdre megy a játék

A sok ugrálással járó kosárlabda és kézilabda klasszikusan a térdet terheli, esetükben ez az ízület kap rendszeresen nagyobb ütést, komolyabb terhelést. Ezen sportoknál a szalagok húzódásának, sérülésének kockázata sem elhanyagolható, ha ilyesmi történik, nagyon fontos a tagok pihentetése. Az esetleges ficamok utáni rehabilitációra már fiatal korban figyelni kell, lévén ha elmulasztják, meglazulhatnak a szalagok. A főorvos kiemeli, hogy utóbbi nemcsak a későbbi balesetek, tehát az újabb ficamok esélyét növeli, hanem mivel miatta az ízület eleve instabillá válhat vagy túlterhelődhet, porckopás is korábbi életszakaszban jelentkezhet. Ennek esélyét a ficamok utáni fáslizással, ízületi rögzítők használatával lehet csökkenteni. Fokozott terhelés esetén érdemes már fiatalabb korban megkezdeni a porcregeneráló készítmények szedését is.

A térdet a futás sem kíméli, főleg ha valaki nem figyel arra, hogy megfelelő cipőben vagy jó talajon kocogjon. Ilyen esetben a térd fájdalma szintén jelezhet kopást, ahogyan a csípőtáji fájdalom is utalhat ugyanerre. Különösen figyelni arra kell, ha a fájdalmak induláskor jelentkeznek, utána pedig elmúlnak – ez már klasszikusan kezdődő kopásra hívja fel a figyelmet. Az állandó fájdalom inkább gyulladást jelez, amellyel szintén foglalkozni kell, lévén ha tartós, pusztán emiatt is könnyebben kopnak az érintett ízületek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »