Fairtrade termékeket követelnek a szupermarketekbe

Regionális petíciót indított a Tudatos Vásárlók Egyesülete cseh, lengyel, szlovák és máltai partnereivel, amelyben fairtrade termékeket kérnek a legnagyobb szupermarket láncoktól – tudtuk meg a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Eszerint egyre több fogyasztó szeretne méltányos kereskedelmi, azaz fairtrade termékek vásárlásával hozzájárulni a szegénység leküzdéséhez. A méltányos kereskedelem ugyanis jobb életkörülményeket biztosít a gazdáknak és tisztességesebb munkakörülményeket a dolgozóknak a fejlődő országokban. Európai felmérések szerint a magyar fogyasztók 28 százaléka, a csehek 36 százaléka, a lengyelek 29 százaléka, a szlovákok  32 százaléka fizetne legalább 5 százalékkal többet olyan fejlődő országokból származó fairtrade termékekért, hogy ezzel is támogassák az ott élő embereket.

Szükség van a társadalmi felelősségvállalásra

A petícióban azt írják: „Szeretnénk, ha üzleteikben az év minden napján és az ország egész területén lennének különböző fairtrade minősített termékek, különösen csokoládé, kakaó, kávé, tea, banán és más déligyümölcsök.”.

Emellett hangsúlyozzák azt is, hogy a fairtrade minősített termékek kapjanak kiemelt megjelenést a boltok polcain és a reklámanyagokban. Továbbá jelenjen meg a minősítést igazoló logó, a kommunikációs anyagokban pedig rövid ismertető is.

Szeretnék továbbá, ha a társadalmi felellőségvállalás keretében a szupermarketek a fairtrade termékek értékesítésével kapcsolatos, nyilvánosan is elérhető üzleti célokat is kitűznének.

A Tesco, a CBA és a Spar is célkeresztben

A petíció 21 vezető láncot céloz, összesen öt országban. Magyarországon a fogyasztók az öt piacvezető szupermarketnek, a Tesco-nak, a CBA-nak, a Coop-nak, a Lidl-ne és a Spar-nak küldhetik el a fairtrade iránti igényüket. A Tesco és Lidl majdnem mind az öt országnál szerepel. A globális fairtrade piac folyamatosan növekszik. A legnépszerűbb termékek a kávé, a kakaó, a csokoládé, a tea, a banán, a méz, a virágok, a gyapjú és egyre gyakrabban feltűnik az arany is alapanyag vagy ékszer formájában. 2015-ben világszinten a fairtrade termékek eladása elérte a 7 milliárd euro-t. Azonban a magyarországi fairtrade kínálat nagyon szegényes.

Tuba Dorottya a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint: a magyar vásárlók éppúgy igénylik és megérdemlik a fairtrade termékeket, mint a nyugat-európaiak, hogy vásárlásaikkal ők is a fenntarthatóságot és méltányosságot támogathassák. Úgy véli, Magyarország egy fejlődő fairtrade piac, éppen ezért az a szupermarket, amelyik először lép, versenyelőnyhöz fog jutni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »