Facebook-posztok miatt büntették a Pegida-alapítót

Facebook-posztok miatt büntették a Pegida-alapítót

Kilencezer-hatszáz euróra, azaz hárommillió forintra bírságolták az iszlámellenes német Pegida alapítóját, miután a Facebookon sértegette a menekülteket.

Hordának, söpredéknek, szemeteknek nevezte a menekülteket a Facebookon az iszlámellenes német Pegida alapítója, Lutz Bachmann, ezért 9600 euróra, azaz hárommillió forintra bírságolták őt – számolt be róla a The Guardian. Az ügyben ítélkező drezdai bíróság szerint a posztok rasszista uszításnak számítottak, miután Bachmann egy nyilvános fórumon gerjesztett gyűlöletet a menekültekkel szemben.

„Ezeket a szavakat mind használjuk a kocsmában”

Az állami ügyészség hét hónapos börtönt látott volna szükségesnek, míg Katja Reichelt védőügyvéd a 43 éves férfi felmentését kérte. Reichelt szerint nem volt rá bizonyíték, hogy a politikus Facebook-fala publikus lett volna. Sőt, a védelem szerint még azt sem bizonyították, hogy a bejegyzések nem egy másik személytől származtak volna, aki csak Bachmann szerepébe bújt. Mindezt annak ellenére, hogy egy a bíróságon lejátszott videóban a férfi beismerte, hogy tőle származnak a kommentek: „kikerült néhány képernyőmentés, amelyeket részben megváltoztattak és rövidítettek. Olyan szavakat használtam ezekben, amelyeket biztos vagyok benne, hogy mindannyian használunk a helyi kocsmánkban.”

Bachmannak egyébként más bűncselekmények is vannak már a számláján: lopásért, droggal való visszaélésért és ittas vezetésért is kellett már felelnie.

Hitler bőrébe bújt

A Pegida 2014 szeptembere óta tart folyamatosan tüntetéseket a német kormány menekültpolitikája ellen Drezdában és más német városokban. Az egyébként szakácsként dolgozó Bachmann tavaly januárban mondott le a Pegida vezetéséről, miután kikerültek róla olyan fotók, melyeken Hitlernek öltözött. Ennek ellenére továbbra is felszólalt a szervezet demonstrációin, és azóta vissza is állították a Pegida egyik elnökeként.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »