Facebook-korszakot élünk, a fiatalokat nem érdekli a politika

Facebook-korszakot élünk, a fiatalokat nem érdekli a politika

POZSONY. A fiatalokat nem érdekli a politika. A 18-24 éves korosztály 25 százaléka a belföldi politikát egyáltalán nem követi figyelemmel, a híreket sem olvassa. Ugyanezen korosztály 41 százaléka talán hetente egy alkalommal, vagy még ritkábban olvas újságot, illetve nézi át a híreket az interneten – derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia – Stratégiai Elemzések Intézete számára készült felmérésből.

A felmérés megerősítette, miszerint a világháló fontos szerepet játszik a fiatalok életében. Az adott korosztály naponta több mint egy órát tölt a világháló egyik legfontosabb és legkedveltebb oldalán, a Facebookon – nyilatkozták a megkérdezettek. A világháló legismertebb oldalának dominanciája ennek ellenére megrendítő – vélekedik Juraj Draxler, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetője. „Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük” – szögezte le.

„Számunkra kihívás, hogy újabb kutatásokat végezzünk, mely azt követi nyomon, az emberek mennyire aktívak vagy passzívak a világháló, de egyáltalán az internet használata során” – nyilatkozta Draxler.

A felmérés azt is bebizonyította, hogy az emberek nem hisznek a klasszikus médiának. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán vagy részben nem bízik a klasszikus médiában, 45 százalékuk pedig kijelentette, inkább az alternatív médiát látogatják szívesen. A felmérés nemcsak a politika iránti érdeklődést mérte fel, de arra is kíváncsiak voltak, mennyire értik az emberek a valós világot. Az egyik kérdés például Szlovákia elnökének jogköreit érintette. A kérdésről, jóváhagyás végett beterjeszthet-e az államfő törvényjavaslatokat a parlament elé, a megkérdezettek 23,5 százaléka tévesen vélekedett.

Hírdetés

A megkérdezetteknek csupán az 52,7 százaléka volt képes helyesen visszaemlékezni arra, hogy mennyi tagállama van az Európai Uniónak. A felmérés résztvevőinek 50,5 százaléka tévesen feltételezte, hogy Németország területileg nagyobb, mint Franciaország, Észak-Koreát pedig csupán a megkérdezettek fele volt képes megtalálni a térképen. Mindezek ellenére Draxler véleménye szerint a szlovákok még így is sokkal jobbak, mint az amerikaiak, ahol „egy hasonló felmérés során csupán a lakosok 36 százaléka volt képes a nevezett országot megtalálni a térképen” .

A Szlovák Tudományos Akadémia mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetőjének véleménye szerint a közvélemény-kutatások a lakosság hangulatát, magatartását és tudását tükrözik. A projekt további eredményeit és témáit az intézet a tél folyamán ismerteti.

A felmérést 1 600 személy bevonásával novemberben készítette az MKV ügynökség. A közvélemény-kutatás  része a Szlovákia szociális elemzése című programnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »