Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napok – előzetes

Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napok – előzetes

A rendezvénysorozatot a Csemadok OT megbízásából a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség Csemadok Szepsi Alapszervezete szervezi augusztus 13-14-én.

Idén Fábry Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából „Vox Humana” címmel rendeznek kiállítást.

A Fábry Zoltán Közéleti Napok augusztus 13-i ünnepélyes megnyitóját követően a Szepsi Városi Művelődési Központban előadást tart „Fábry Zoltán hagyatéka” címmel dr. Máté László Kassáról.

„A stószi remete és a nemzet” címmel dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott emlékezik Budapestről.

„Megszámoltattunk, népszámlálás 2021” címmel Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos tart előadást Pozsonyból.

Hírdetés

„A Kárpát-medencei magyarság jövőképe” címmel Péti Márton PhD tart előadást a Nemzetstratégiai Kutatóintézetből Budapestről.

Ezt követően sor kerül Fábry Zoltán mellszobrának ünnepélyes megkoszorúzására Szepsiben, a Csemadok volt épületének falán, majd pedig a stószi megemlékezésre indulnak a résztvevők, hogy tisztelegjenek Fábry Zoltán munkássága előtt, születésének 125. évfordulója alkalmából.

A koszorúzást követően alkalom nyílik az emlékmúzeum megtekintésére is, ahol megemlékezhetnek Fábry Zoltán életpályáról.

Másnap, augusztus 14-én, vasárnap „Történelmi szülőföld” címmel autóbuszos honismereti sétát szerveznek a történelmi Sárosban és Szepességben.

Fábry Zoltán a Csemadok díszelnökeként 1970. május 31-én hunyt el. A szlovákiai magyar irodalom és közélet egyik legjelentősebb alakja volt. Mindvégig szülőföldjén maradt, Stószon, a szülőfalujában, a „Gömör-Szepesi-érchegység fenyőkkel övezett rengetegébe ékelődött”. 1897. augusztus 10-én született. A születésnapjához közel eső hétvégén rendezik meg emléke előtt tisztelegve évről évre a Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napokat.

(HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »