F1-pletyka: „lóg még egy-két dologgal” az új botrányfigura

F1-pletyka: „lóg még egy-két dologgal” az új botrányfigura

A Forma–1-es nyári szünet legelején óriási botrány alakult ki a pilótapiacon, ennek fő érintettje az Alpine csapat. A francia istálló hétfő délelőtt a sajtóból értesült a vezetőket állítólag még a Hungaroringen is hitegető Fernando Alonso szezon végi távozásáról, majd a helyére megnevezett Oscar Piastri is a médiából tudta meg, hogy ő lenne a kétszeres világbajnok utódja, ráadásul a fiatal tehetség ezután szinte rögtön cáfolta az Alpine hivatalos bejelentését. Nem minden szereplő lépése logikus, Alonso átigazolása az Aston Martinhoz ugyanakkor érthető döntés a visszavonuló Sebastian Vettel helyére, hiszen a mezőny legrutinosabb tagja így akár 44 éves koráig is rendkívül előnyös szerződéssel maradhat a Forma–1-ben – mondta Vámosi Péter, a Racingline.hu főszerkesztője.

Fernando Alonso mindig is jó volt az „érdekes és tréfás” csapatváltásokban – kezdte Vámosi Péter, utalva például arra, hogy korábban senki nem számított volna arra, hogy valaha is visszatér ahhoz a McLarenhez (2015-ben), ahonnan egyszer már csúfos körülmények távozott, pont akkor, amikor Lewis Hamilton kezdett, még 2007-ben. (Fernando Alonso akkor 109 pontot szerzett az idény során, ugyanannyit, mint csapattársa, de mivel Hamilton többször végzett második helyen, ezért ő szerezte meg a bajnokság 2. helyét, Alonso bronzérmes lett.) De az is a száguldó cirkusz része, hogy néha nagyon meglepő és váratlan dolgok történnek – tette hozzá.

A Racingline.hu főszerkesztője ugyanakkor nagyon érdekesnek nevezte, hogy milyen gyorsan zajlottak az események: az Alpine kedd reggel még azt állította, hogy nem tudtak Fernando Alonso távozásáról az Aston Martinhoz, és hogy Otmar Szafnauer csapatfőnök is csak a sajtóból értesült a váltáshoz, ehhez képest délután bejelentették Oscar Piastri „előléptetését”, aki ezután ez rögtön cáfolta, mondván, nem írt alá Alpine-hez, és nem is fog vezetni náluk 2023-ban. A francia csapat minderre úgy reagált: „dolgoznának vele”, illetve hogy joguk volt bejelenteni az Ocon–Piastri pilótafelállást 2023-ra.

Piastri nyilatkozata egyébként azzal is magyarázható, hogy

a McLaren is csábítja állítólag a szintén ausztrál Daniel Ricciardo helyére,

előbbi menedzsere, Mark Webber a hírek szerint előrehaladott tárgyalásokat folytatott, és már közel is kerültek a megállapodáshoz.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Vámosi Péter szerint mindez azért is pikáns, hiszen Riccaiardo szerződéssel bír, ugyanakkor volt már olyanra példa a Forma–1 történelmében, hogy két helyre három versenyzőt akartak igazolni pár évvel ezelőtt, nevezetesen Monisha Kaltenborn csapatvezető a Sauberhez. Bár végül nyilván mindenkivel ki fognak egyezni, az sohasem szül jó kapcsolatot egy olyan viszony, ami úgy kezdődik, hogy „jó, köszi, de egyébként nem szeretnék nálatok vezetni” – jegyezte meg az F1-szakíró.

Ha Piastri mégis átvenné Ricciardo helyét a McLarennél, utóbbi versenyző jó eséllyel az Alpine-hoz kerülne, ahol korábban már két évet eltöltött – írja a f1vilag.hu. Ricciardo 2019-ben és 2020-ban versenyzett az akkor még Renault néven szereplő istállónál, ám ezt követően a McLarenhez szerződött. Akkor állítólag a Renault Csoport főnöke, Luca de Meo különösen frusztrált volt a pilóta távozása miatt, Otmar Szafnauer, az F1-es istálló főnöke azonban nem látja akadályát annak, hogy Ricciardo visszatérjen. Erről még hétfőn, Alonso bejelentésének napján beszélt.

Ismeretes, Oscar Piastri az elmúlt években az Alpine tartalékpilótája volt, tehát hosszú ideje együttműködik már a csapattal. Most pedig, amikor feljebb léphetne, nem szeretne ott maradni, amit ráadásul egy hivatalos Twitter-bejegyzésben tett közzé, tehát nem egy elejtett interjúban.

Vámosi Péter megjegyezte: egy alpine-os informátora úgy fogalmazott, „bárhogy is van a történet,

egy-két dologgal lóg még Piastri és a menedzsmentje az Alpine-nak”.

A Racingline.hu főszerkesztője szerint nem tudni, hogy ez konkrétan mit takar, azt nem gondolná, hogy valami anyagi jellegű dologról lenne szó, az viszont tény, hogy az elmúlt nagyjából négy évben ez a csapat építette föl az ausztrált a junior kategóriától a Forma–1 küszöbéig.

Vámosi Péter amellett, hogy egyébként nagyon furcsállaná a McLaren részéről, ha Oscar Piastrire vágynának, úgy gondolja, hogy vártnál kevésbé lesz nyugodt az augusztus. „Most már annyi szereplőről beszélünk (Piastri, Ricciardo, az Alpine-, illetve a McLaren vezetése, plusz az ügynökök – szerk. megj.), mint az utolsó vacsoránál, ha minden érintett felet meghallgatunk” – fogalmazott a szakíró, hozzátéve:

Sebastian Vettel a lelépésével komoly kártyavárat indított el, amihez azért kellett a „minden lében kanál” Fernando Alonso is,

aki részéről persze érthető az átigazolás, ha hosszabb idejű szerződést ajánlottak neki, több pénzért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »