Ezzel a szöveggel toboroznak Brüsszelben a dzsihadisták

Ezzel a szöveggel toboroznak Brüsszelben a dzsihadisták

„Testvéreim! Miért ne fogjunk össze, hogy harcoljunk a Nyugat ellen? Ragadjátok meg az alkalmat, hozzátok meg életetek legjobb döntését!”

A hírhedt Molenbeekben élő fiatalok telefonjaira vasárnap a „helyes döntés” meghozatalára és a „nyugatiak elleni harcra” buzdító sms-ek érkeztek.

Ezzel egy időben továbbra is folyik a hajsza a belga fővárosban az egy hete történt brüsszeli merényletsorozat kapcsán. Újabb vádemelések történtek, de az is kiderült, hogy csütörtökön rossz embert kaptak el a rendőrök, mint fehér kabátos férfit – írja a hirado.hu.

Családtagok, túlélők emlékeztek az egy héttel ezelőtti merényletek áldozataira a brüsszeli katedrálisban.

Mindegy milyen vallásúak vagyunk a lényeg, hogy egységesek maradjunk, ahogy ez a templomban is lehangzott. Ez az, amivel győzhetünk, az összetartás az erősségünk, elkapjuk a gazembereke – mondja az egyik asszony, aki a robbantásban elvesztette az egyik ujját.

Az összeállításban megszólaló 20 éves lány az Egyesült Államokba indult, mikor a bomba felrobbant a repülőtéren.

Most már tudom, hogy bomba volt. Akkor azt mondtam magamnak, „Jaj ne!”, majd már a földön feküdtem és valamilyen barna büdös anyag borított be, mindenhol hamu volt. Ki kell jutnom, gondoltam, és már mentem is – mesélte Fanny Clain.

Közben az is kiderült, még sincs meg a fehér kabátos, kalapos férfi, aki a harmadik reptéri támadó. Korábban azt hitték a csütörtökön elkapott Faycal Cheffou az, de őt hétfőn szabadon engedték, mivel nem találták elegendőnek az ellene szóló bizonyítékokat. Azt azonban a rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy ha nem ő, akkor ki lehet a kalapos ember, aki az ipari kamera felvételein jól látható.

A három reptéri merénylőn kívül további három embert vádoltak meg terroszervezetben való részvétellel, őket egy vasárnapi rajtaütésben fogták el, szerepük még nem tisztázott a keddi terrortámadásokban. A hatóságok tovább nyomoznak, de nem hoztak még nyilvánosságra velük kapcsolatos adatokat.

Közben egy franciául írt üzenet terjed a molenbeeki fiatalok között.

Testvéreim! Miért ne fogjunk össze, hogy harcoljunk a Nyugat ellen? Ragadjátok meg az alkalmat, hozzátok meg életetek legjobb döntését! – áll az sms-ekben, amelyeket vasárnap este küldtek ismeretlen számról.

A nyomozók attól tartanak, az Iszlám Állam toboroz: beépített emberein keresztül próbálja radikalizálni a brüsszeli fiatalokat. Azt még nem tudták kinyomozni, hogy ki küldte az sms-eket.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »