Ezúttal a sepsiszentgyörgyi kollégium felirata zavarja Tanasă-t

A székelyföldi önkormányzatok után ezúttal a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot vette célba a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă, illetve az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n. A szervezet felszólította a sepsiszentgyörgyi képviselő-testületet, hogy 30 napon belül távolítsák el az iskolaépület homlokzatáról a magyar feliratot, ellenkező esetben keresetet nyújtanak be a bíróságon.

Antal Árpád polgármester mindezt kedden jelentette be, mint rámutatott: hétfőn kapta kézhez a felszólítást, és már több régi fotót, képeslapot előkeresett, amelyeken látszik, hogy száz évvel ezelőtt is ez a felirat állt a műemlék épület homlokzatán, amikor az „ingatlan, ez a föld még nem tartozott a román állam fennhatósága alá”.

Az elöljáró kifejtette: a magyar felirat elleni fellépés a szokásos forgatókönyv szerint zajlik. Előbb egy civil szervezet, vagy „a Spanyolországban élő hivatásos feljelentő” jelzi, hogy valamit törvénytelennek tart, ezt követi a bírósági eljárás, és végül, ha az ítéletet nem ültetik gyakorlatba, a prefektúra tetemes pénzbírsággal fenyegeti az elöljárókat. „Most is védekezni fogunk, és reménykedünk, hogy nem hamisítják meg a történelmet, nem vetetik le velünk ezt a feliratot is” – fogalmazott Antal Árpád.

A napokban Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke is hasonló felszólítást kapott: abban azt kifogásolták, hogy a megyeháza homlokzatán az intézmény magyar neve a román előtt szerepel. A tanácselnök rámutatott: hiába magyarázták el, hogy építészetileg csak így volt kivitelezhető a feliratozás. Az ügy kapcsán Antal Árpád és Tamás Sándor is hangsúlyozta: nem egyes személyek ellen kell harcolni, hanem a rendszert kell megváltoztatni.

A székely megyékben évek óta valóságos hadjárat folyik a magyar megnevezések ellen. Három éve az akkori Kovászna és Hargita megyei prefektus több polgármestert beperelt, mert az önkormányzatoknak otthont adó ingatlanok homlokzatán nagy betűkkel csak magyarul szerepelt a község-, illetve a városháza felirat. Az elöljárók egymás után veszítették el a pereket, a prefektúrák pedig hatalmas pénzbírsággal fenyegették meg őket.

Dan Tanasă eközben sorra veszi a Hargita megyei községeket: az elmúlt hónapokban számos csíkszéki települést perelt már be a magyar feliratok miatt – a bíróság egyes esetekben a felperes, máskor az alperes javára ítél – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »