Ezt tedd, ha a szilveszteri buli után a barátodnak alkoholmérgezése van!

A szilveszteri és az újévi mulatságok során nagyon gyakran alkoholproblémák miatt riasztják a mentősöket. A 155-ös segélyhívó vonalon a szlovákiai mentőszolgálat (OSZZS) szilveszterkor és az újévi ünnepségekkor jóval több telefonhívást fogad túlzott alkoholfogyasztás okozta problémák miatt.

A 2016-os év végén és a 2017 év elején a szilveszteri és az újévi mulatságok idején összesen 75 olyan pácienshez küldtük ki a mentősöket, akik alkoholmérgezést kaptak. Ebből 17 esetben gyermeket láttak el” – tájékoztatott a mentőszolgálat szóvivője, Alena Krčová, majd hozzátette, hogy az alkoholmérgezés a gyermekek esetében akár végzetes kimenetelű is lehet.

Krčová elmondása szerint a baj megelőzésének legjobb megoldása, ha nem fogyasztunk alkoholt. Amennyiben azonban az illető túllő a célon, elsősegélyben kell részesítenünk.

Hírdetés

Abban az esetben, ha az illető eszméletlen, stabil helyzetben fektessük oldalra, hogy nehogy megfulladjon a hányadékától. Ezután hívjuk fel a 155-ös segélyhívó vonalat, majd kövessük az operátor utasításait. Amíg meg nem érkeznek a mentősök, ellenőrizzük, hogy az illető lélegzi-e. Amennyiben nem, azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Ha nem tudjuk hogyan kell csinálni, akkor a 155-ös segélyhívó vonal az operátora a telefonon keresztül is tud minket utasítani” – összegezte Krčová.

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »