Ezt sem gondolta volna: Ujhelyinek fáj Trianon

Történelemkönyvet küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a brüsszeli testület vezetőjének múlt heti, botrányt okozó kijelentése miatt, miszerint Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Közleményében Ujhelyi leszögezte: Juncker figyelmen kívül hagyta, hogy Erdély elcsatolása a magyarok számára nem ünnep, hanem „fájdalmas, be nem gyógyuló seb”, még ha ebben az esetben valószínűleg nem is tudatos sértésről van szó, „sokkal inkább ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságról”. A képviselő ezért egy angol nyelvű történelemkönyvet küldött a bizottság elnökének, hogy „jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét”. Ezek szerint van mit tanulnia” – mutatott rá Ujhelyi István.

Hírdetés

A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Juncker „európai elhivatottságához és a közös európai értékeink iránti elkötelezettségéhez nem fér kétség, még akkor sem, ha az Európai Bizottság elnökeként végzett munkájának mérlege sok tekintetben vitatható”. „Az európai intézményeket irányító jobboldali-néppárti politikusok nem vizsgáztak túl jól a közösséget érő társadalmi problémákkal és az uniót szétfeszítő populista erőkkel szemben. Főleg nem a saját pártcsaládjukon belül épülő bomlasztókkal szemben” – írta a szocialista politikus.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »