Ezt sejtik a kormány átszervezése mögött

Ezt sejtik a kormány átszervezése mögött

A gazdasági erőforrások feletti osztozkodást sejtik az ellenzéki pártok a kormány átszervezése mögött. Lázár János két hete jelentette be, hogy a kormányzati munka hatékonyságának javításáért létrehozzák a gazdasági és a stratégiai kabinetet.

Két hete jelentette be Lázár János, hogy a nyáron a stratégiai és a gazdaságpolitikai kabinet létrehozásával alakítják át a kormányt. „Ez a döntés azt a célt szolgálja, hogy több idő maradjon a két kabinetben a jelentős társadalmi-gazdasági következményekkel járó döntések előkészítésére” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Hogyha ez az ára annak, hogy Lázár János miniszterelnök legyen, Lázár Jánosból nem lesz kormányfő, ezt itt és most kijelenthetem” – fogalmazott Kepli Lajos. A Jobbik képviselője azt is mondta: hogy bár a kormányátalakítás részletei még nem ismertek, a kormányzati munka szerintük nem lesz hatékonyabb. „Sajnos azt szoktuk észrevenni, hogy amikor ilyen átalakítás van a kormányban, reformok általában nem a magyar emberek érdekében történnek, hanem vagy a Fidesz-kormány hatalmának bebetonozása érdekében, vagy valamilyen gazdasági érdekek, érdekkörök húzódnak meg a háttérben” – tette hozzá Kepli Lajos.

A szocialisták szerint is gazdasági okai lehetnek a kormányátalakításnak, hiszen míg a kormányzati propagandának van, a bajban lévő egészségügynek vagy oktatásnak nincs minisztériuma. „Az egyensúlyok eltolódtak, ezen a kabinetrendszer nem fog segíteni. Mi egy dologtól félünk, hogy az egészségügy és az egészségügyi kassza átkerülhet a Lázár János által felügyelt stratégiai kabinethez, azért ott mégis csak egy kétezermilliárdos kasszáról van szó, annak a rengeteg európai uniós fejlesztési pénzéről” – nyilatkozta Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Gyurcsány-párt is arról beszél, hogy a források újraosztása állhat a háttérben. „Itt elosztják egymást között a nemzet vagyonát és utána megpróbálják más és más csatornákon kijátszani barátoknak, ismerősöknek, tehát itt másról nincs szó, mint nyuszi barátai, üzletfelei milyen üzletet kapnak” – jelentette ki Élő Norbert DK elnökségi tag.

A gazdasági és a stratégiai kabinet feladatairól a szerdai kormányülésen egyeztetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »