Ezt mutatja jelenleg az Óbuda-békásmegyeri ingatlankörkép

Ezt mutatja jelenleg az Óbuda-békásmegyeri ingatlankörkép

Habár az árak még mindig emelkednek, ez nem veszi el a vevők kedvét a III. kerületben. Jelentős a kereslet a kisebb lakások és a panelek iránt. Ennek ellenére a túlárazott ingatlanok beragadnak a piacon, így az értékesítési idők egyre hosszabbak – mondja Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Ma már csak enyhe és fokozatosan lassuló áremelkedés figyelhető meg a III. kerületi ingatlanpiacon, és az is csak a panellakásokat, illetve a kisméretű téglalakásokat érinti, amelyek iránt jelenleg is határozottan élénk az érdeklődés – közölte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője. A kis lakásoknál tehát keresleti piacról beszélhetünk, ugyanakkor a nagyméretű ingatlanoknál inkább a kínálati piac a jellemző.

Ennek a folyamatnak az eredményeként a panellakások – elsősorban persze a panelprogramos épületekben lévők – négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét, 360-520 ezer forint között alakul a III. kerületben.

A pontos érték a lakás állapotától, elhelyezkedésétől és az olyan további adottságaitól függ, mint hogy hányadik emeleten található, mennyire zajos, milyen a kilátás, van-e erkély.

Az viszont jellemző, hogy egyre hosszabb időre van szükség az értékesítéshez – hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a túlárazott ingatlanok sokszor “beragadnak” a piacon, és gyakran az sem segít már, ha a tulajdonosok megpróbálnak árat csökkenteni. A magas árak és a jelentős forgalom ellenére a vevők ugyanis alaposan tájékozódnak.

Ugyanakkor, ha egy jó helyen lévő, jó adottságú ingatlannak megfelelő az árazása, annál még mindig előfordul az, hogy az érdeklődők felfelé licitálnak.

Hírdetés

Az ingatlanok nagyobb részénél persze sor kerülhet kisebb-nagyobb alkukra, melynek pontos mértéke mindig attól függ, hogy mennyire erős az eladó motivációja, milyen az ár, és hányan érdeklődnek – magyarázta Nagy Andrea.

Az azonban biztosan kijelenthető, hogy a magas szinten megtorpanó árak miatt a “felújítom-eladom” típusú befektetőkből mára kevesebb lett. Kiadásra viszont sokan szeretnének jó infrastruktúrával rendelkező, kétszobás lakásokat vásárolni 22-35 millió forint közötti árakon. Az sem tántorítja el a vevőket szándékuktól, hogy a magasba szökött bérleti díjak már nem emelkednek tovább. Az érdeklődők összetétele egyébként teljesen vegyes, a befektetők mellett jelen vannak a fiatalok, de bátran lépnek a családok és az idősek is.

A célt számukra elsősorban Belső-Óbuda csendesebb utcái és a Dunára, vagy a hegyekre néző panorámás lakások jelentik.

Ugyanakkor Nagy Andrea szerint Békásmegyer is nagyon sokat szépült az utóbbi időben, és kifejezetten kedvelt városrésszé vált. Ennek persze az lehet az egyik oka, hogy az ingatlanárak itt lényegesen kedvezőbbek, mint a kerület többi részében.

Végül az új építésű ingatlanokra kitérve a szakértő megjegyezte, hogy a kerületen belül azok nem jelentenek valódi alternatívát a használt lakásokkal szemben, mert bár kereslet lenne rájuk, azonban kevés a jó infrastruktúrával rendelkező eladó telek.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »