Ezt kérik Ficotól a koalícióért cserébe – pártprioritások (Összefoglaló)

Ezt kérik Ficotól a koalícióért cserébe – pártprioritások (Összefoglaló)

A Smer-SD-vel koalícióra lépő pártoknak jelenleg legfontosabb feladata, hogy minél többet át tudjanak ültetni választási programjukból a kormányprogramba. Ezzel egyrészt indokolni tudják választóiknak a különös házasság tényét, ez főleg a Most-Hídra és a Sieť-re igaz. Az SNS és a Smer számára a szövetségkötés nem idegen (2006).

 

Robert Fico legnagyobb feladata, már ha szeretne továbbra is kormányfő lenni, hogy összehangolja a potenciális koalíciós partnerek igényeit. Konkrétum nem utal a Fico-féle kormánykoalíció életképességére, ám sejteni lehet a végeredményt, mivel a történtek után egy előrehozott választáson mind a Most-Híd, mind a Sieť könnyen kieshet a parlamentből.

 

A Sieť 10 feltétele, amiért hajlandó megszegni a szavát

 

A leghosszabb “kívánságlistával” a Sieť rendelkezik. Procházka pártja 10 feltételt fogalmazott meg, amelyek teljesítése esetén hajlandóak csak koalícióra lépni (ez kettővel több, mint amit Sulíkéknak nyújtott be pár nappal korábban).

 

Procházka választások előtti elszólása már realitás: “Az emberek valóban megérdemlik” ezt a koalíciót? Forrás: Cas.sk

 

Közöttük van a korábban már említett offshore- és garázscégek elleni törvénycsomag, a politikusok anyagi felelősségvállalása feltételeinek megteremtése, a természetes és jogi személyek adóterheinek csökkentése, illetve a családi pótlék járandóságának 3-ról 5 évre való kitolása.

 

Egy vállalkozói szervizcsomag elfogadását is előirányozta Procházka, ami egyszerűsítené az adózási feltételeket. Továbbá a Sieť követeli az R2, R3 és R4 gyorsforgalmi utak bizonyos szakaszai építésének meggyorsítását.

 

Ezzel még nincs vége, Procházkáék szeretnék növelni Szlovákia élelmiszeripari önellátottságát, és 30 százalékkal szeretnék megemelni az oktatásügyre fordított költségvetési keret nagyságát. A Sieť két utolsó követelése, hogy az ellenzék kapjon szerepet a hatalom ellenőrző szerveiben, elsősorban az egészségügy területén, és a Gorilla-ügyet vizsgáló ügyészi csapatban.

 

 

A Most Híd szűkszavúan csak területeket nevezett meg

 

 

Bugár Béla a Most-Híd prioritásait négy területen foglalta össze, ebből az egyik a a korrupcióellenes politika. Elmondása szerint Robert Fico-val további három területen egyeztettek, ezek a regionális politika, a kisebbségügyi politika és természetesen az európai politikát érintő kérdések.

 

 

“Számunkra a jobboldali koalíció a prioritás”…  Nyugtával dícsérd…  Forrás: Pravda.sk

A kisebbségügyi politika tekintetében az SNS-szel hamarább kerülhet összetűzésbe Bugár pártja, mint a Smerrel. Ahol azonban a Most-Híd programja gyakorlatilag alig fedi a Smer programját, az az európai politika: A Smer ugyanis nem ismeri el Koszovót, és baráti viszonyt akar ápolni Oroszországgal.

 

Ezzel szemben a Most-Híd elhatárolódna Moszkvától, emelné a katonai kiadásokat (a GDP 1,6 százalékára), és elindítaná a csatlakozási tárgyalásokat többek között Grúziával is, egyúttal elismerné Koszovót, mint államot.

 

 

Az SNS nem akarja Paškát

 

 

Az SNS prioritásai között szerepel a vállalkozók helyzetének javítása, a korrupció-ellenes fellépés nála is fontos szerepet kap, illetve szeretné megváltoztatni a politikai pártokról szóló törvényt.

 

 

Itt is kutya kötelesség a “stabil-standard” kormány. Fico jelzi is egy félreérthetetlen kézmozdulattal. Forrás: Teraz.sk

 

Egyik érdekes feltétele az SNS-nek, hogy Pavol Paška, egykori házelnök és a Smer alelnöke nem kaphasson semmilyen funkciót.

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »