Ezt is jól megmentették: véglegesen, jogutód nélkül megszűnt a Malév, törlik a cégjegyzékből

Ezt is jól megmentették: véglegesen, jogutód nélkül megszűnt a Malév, törlik a cégjegyzékből

Véglegesen, jogutód nélkül megszűnt a Malév. Magyarország nemzeti légitársaságát hat évvel, két hónappal és hat nappal azt követően szüntette meg a bíróság, hogy 2012 február 3-án a társaság csődbe ment és pénz híján letiltotta járatait. A jogutód nélküli megszűnésről és a cégnyilvántartásból való törlésről szóló végzést április 9-én hozta a bíróság, s ezekben a napokban kapja kézhez a társaság csaknem háromezer hitelezője – olvasható a HírTV oldalán.

A Malév 170 milliárd forint adósságot hagyott a háta mögött. Vagyonának értékesítéséből néhány milliárd forint folyt be. Mivel a dolgozók követelése minden más hitelezőnél előrébb való, de a Malév vagyona ennek a kifizetésére sem volt elegendő, a cég munkatársai átlagosan a nekik járó pénz felét kapták meg. A légitársaság egyik hitelezője sem kapott egyetlen fillért sem.

Bár a hitelezők még fellebbezhetnek, ez pusztán formális. Érdekesség, hogy aki írásban kíván fellebbezni, annak a beadványát 2890 példányban kell benyújtania. A végzésből az is kiderül, hogy a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. áfával együtt mintegy 52 millió forintos felszámolási díjat kaphat a több mint hatéves munkájáért, ebből 35 millió forintot a Malév hitelezői által befizetett díjakból fizetnek ki, a maradék 17 milliót pedig a Malév vagyonából kapja meg az állami felszámoló.

Hírdetés

A Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták egyesülete az elmaradt járandóságok miatt bírósághoz fordult, amely egy áprilisi ítéletben megállapította, hogy a Magyar Állam tartósan hátrányos üzletpolitikája vezetett a Malév fizetésképtelenségéhez. E döntés alapján a közel háromszáz pernyertes Malév-dolgozó kártérítési igénnyel él az állam ellen, de korábban a szakminisztérium tárgyalókésznek mutatkozott a tekintetben, hogy az állam a dolgozóknak peren kívül fizesse meg a jogos járandóságuk fennmaradó részét.

A bíróság döntése alapján persze a Malév több volt dolgozója és hitelezője is kártérítési igénnyel fordulhat az állam felé, nekik hosszadalmas és drága jogi procedúrára kell felkészülniük. A legnagyobb hitelező, a Malévot egykor megvásárló és az összeomlásához nagyban hozzájáruló Vnyesekonombank már elveszített egy pert, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen indított a 36,8 milliárd forintjáért, de a pénzről vélhetően nem mondtak le, annak rendezése a kormányközi tárgyalások témája évek óta.

Hasonló nagyságrendű összeggel ragadt bent a Malévban a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport és a légitársaság Boeing-jeit lízingelő amerikai cég, az ILFC is. Ők hasonló eljárást indíthatnak, mint a dolgozóik.

Korábban írtuk: Öt éve landolt az utolsó Malév-gép – és az orbáni lebegtetés ellenére azóta sincs légitársaságunk


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »