Ezt csináld, hogy gyorsabban kigyógyulj a hasmenésből

Ezt csináld, hogy gyorsabban kigyógyulj a hasmenésből

Olyan még nem volt, hogy egy hasmenés jókor érkezzen, de vannak élethelyzetek és időszakok, amikor főleg kellemetlen lehet. Egy fontos megbeszélés, családi hétvége előtt, vagy mondjuk a nyaralás időszakában például a betegség a lehető legrosszabbkor érkezik. Ilyenkor történik, aminek történnie kell, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy legalább könnyebben túless az egészen, és visszatérhess a mindennapi rutinodhoz.

A hasmenést okozó kórokozóknak ki kell ürülnie a szervezetedből, másképpen sajnos lehetetlen megszabadulni a kellemetlen panaszoktól. Ilyenkor segít, ha szigorú, lépcsőzetes diétára fogod magad, hogy kíméld a kórokozók miatt megváltozott emésztésed. Az elveszett folyadékot és ásványi sókat mindenképpen pótold, hiszen a kiszáradás és elektrolit-egyensúly felborulása a hasmenés egyik leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye, ami főleg gyermekeket és időseket veszélyeztet!

Az első szakaszban csak folyékony ételek jöhetnek szóba – írja a bien.hu.

Ásványvízből fogyassz bőségesen, de a hideg, cukrozatlan vagy enyhén cukrozott gyógynövényes teák is segíthetnek a folyadékpótlásban és a háborgó gyomor megnyugtatásában is: a kamilla, az áfonyalevél és a borsmenta például kimondottan javasolt ilyenkor, de hideg, szűrt gyümölcs- és zöldségleveket pl. narancs, citrom, őszibarack, paradicsom, répa levét is fogyaszthatsz, amelyek az elvesztett vitaminok és ásványi anyagok pótlásában is segítenek, valamint kicsit a vércukrodat is megemelik, így kevésbé terhel meg a koplalás. A második szakaszban már jöhet szilárd étel, a szabály, hogy többször egyél keveset, és válassz kímélő ételeket, ilyen pl. a pirított kenyér, ropi, sós keksz.

Hírdetés

A gyümölcsök közül jöhet például a banán vagy az alma, de a nagyon magas rosttartalmúakat, mint amilyen például a szilva vagy bármilyen aszalvány, érdemes most egy kicsit elkerülni. A főtt krumpli vagy a rizs szintén klasszikus hasfogó ételek, de egyszerre ezekből is csak keveset egyél, hogy lásd, meg tud-e birkózni már velük a szervezeted.

Amíg a hasmenés tart, érdemes tartózkodni a nehezen emészthető, gyomrot terhelő fűszeres vagy nagyon zsíros ételektől. Olyan élelmiszerek is vannak, amelyek bár könnyűnek tűnnek, most mégsem ajánlottak, például a joghurt vagy a kefír, mert a tejtermékek lebontása szintén nagyon igénybe veheti most a bélrendszert.

Természetesen az alkohol is tiltólistára kerül ilyenkor, és bár meglepő, de a dohányzást is jobb felfüggeszteni, a szervezetedbe kerülő nikotin ugyanis serkentheti az anyagcserédet, ez pedig az utolsó dolog, amire most szükséged van. Hasonló okokból érdemes kerülni a kávé, a fekete tea és persze a cukros, szénsavas üdítők fogyasztását is.

Ha a diéta mellett is három napnál tovább tart a hasmenés, vagy magas láz kíséri, mindenképpen keresd fel az orvosodat, ahogyan abban az esetben is, ha a széklet véressé válik.

A kiszáradás tüneteit – sötét színű vizelet, fáradtság, szédülés, szájszárazság, száraz, ráncosodó bőr, fejfájás – sem szabad félvállról venni, ha ezeket tapasztalod, szintén nagyon fontos, hogy mielőbb orvoshoz kerülj!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »