Ezt az árat fizeti az unió

Szír menekültek befogadása, és a korábban ajánlott pénzügyi segítség megduplázása az ára az illegális bevándorlók visszatoloncolásának Törökországba. A magyar és a szlovák miniszterelnök elutasította az uniós csúcson a megállapodást, amely a brüsszeli vezetők szerint véget vet az illegális migrációnak.

Éjszakáig alkudoztak az Európai Unió tagállamainak vezetői a török miniszterelnökkel. „Éjjel negyed kettő van, az EU–török csúcstalálkozó utolsó eseménye épp a hátam mögött látható, az Európai Tanács elnöke, a Bizottság vezetője és a török miniszterelnök érkezik a sajtótájékoztatóra” – számolt be Arató László, a Hír TV brüsszeli tudósítója az éjjel.

Elvi megállapodásnál tovább nem jutottak, a brüsszeli vezetők mégis elégedetten nyilatkoztak. „Ez a művelet nem működhet anélkül, hogy Törökország vissza ne fogadná az összes illegális bevándorlót, akit a török partoknál állítottak meg. Ma megmutattuk, hogy az együttműködés lehetséges. Valamennyi döntésünk azt az üzenetet hordozza, hogy az Európába irányuló illegális migráció napjai véget értek” – hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Hasonlóan érvelt a német kancellár is. „A török fél által tett javaslat áttörésnek számít, ha megvalósul, mert megszakítja az illegális bevándorlás és az Európába való bejutás ördögi körét. Meg kell ezt fordítanunk, hogy hivatalos bevándorlási folyamat jöhessen létre” – mondta Angela Merkel.

De az EU sem marad újabb menekültek nélkül, a megállapodás szerint az uniónak annyi szír állampolgárt kell befogadnia török menekülttáborokból, ahány szírt Görögország visszatoloncol vagy visszafordít a tengeren Törökországba. Ezt a pontot a magyar miniszterelnök mellett más politikusok is ellenezték, de nem vétóztak, hiszen egyelőre csak elvi megállapodásról és nem döntésről van szó.

„Azt is világossá tettük a szlovákokkal közösen, mind a ketten jogfenntartó nyilatkozatot tettünk, és kimondtuk, hogy miután pereljük az unió korábbi döntéseit, amelyek a menekültek, a migránsok áthelyezésére vonatkoznak, ezért a szöveget nem tudjuk támogatni. Nem akadályozzuk meg, hogy a többiek elfogadják, de továbbra is ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy a bíróság elé vigyük az Európai Bizottság korábbi döntését, és megpróbáljuk ott azt hatályon kívül helyeztetni” – árulta el Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az illegális bevándorlók visszatoloncolása Törökországba nemzetközi jogot sért. „A külföldi állampolgárok kollektív kitoloncolását tiltja az emberi jogok európai egyezménye, tehát egy ilyen egyezmény nincs összhangban sem az európai, sem a nemzetközi joggal. Meg kell vizsgálnunk a biztosítékokat, és nem hiszem, hogy az Európai Unió belegyezik egy, harmadik országba való átszállításba úgy, hogy kevesebb garancia jár ezzel, mint az uniós országokba való áttelepítésnél” – jelentette ki Vincent Cochetel, a Menekültügyi Főbiztosság európai ügyekért felelős igazgatója.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pedig a menedékjog halálos ítéletének minősítette az EU és Törökország elvi megállapodását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »