Ezrek tüntettek Gabriel Oprea "megmentése" miatt

Ezrek tüntettek Gabriel Oprea "megmentése" miatt

Mintegy háromezren vonultak tegnap a parlament épülete elé, hogy tiltakozzanak a felsőházi honatyák hétfői döntése ellen, mellyel elutasították Gabriel Oprea volt belügyminiszter, szenátor mentelmi jogának megvonását, melyet a korrupcióellenes ügyészség kezdeményezett a volt kormányfőhelyettes ellen indítandó újabb bűnvádi eljárás kapcsán. A tiltakozást a közösségi oldalakon szervezték, és több nagyvárosban is megmozdulások voltak. A liberális párt egyébként tegnap felszólította Opreát, hogy mondjon le önszántából mandátumáról, illetve felmerült a szenátusi szavazás megismétlésének lehetősége is, amit maga az érintett is kért.

Bukarestben a tiltakozók megbénították a szenátus épülete előtti sugárút forgalmát, rendbontás viszont nem történt. Többen transzparensekkel érkeztek – Oprea-, és parlament-ellenes jelszavakat skandálva –, amelyeken egyebek mellett olyan feliratok szerepeltek, mint Le a mentelmi joggal, Egyenlőség a törvény előtt, A Gigină családdal tartunk, Igazságot.

Mint ismert, Gabriel Oprea ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indítana eljárást a korrupcióellenes ügyészség, a hatóság szerint ugyanis Bogdan Gigină motoros rendőr nem vesztette volna életét, ha nem kényszerült volna nagy sebességgel száguldozni a főváros utcáin (és elkerülhette volna, hogy a gázművek által kiásott gödörbe hajtson), hogy a volt belügyminiszter konvoja előtt „megtisztítsa” az utcákat.

A szenátus hétfőn szavazott Oprea mentelmi jogának megvonásáról, elutasítva az ügyészség kérését. A döntést általános felháborodás követte, illetve elindult a tiltakozás szervezése a közösségi portálokon. Hírügynökségi értesülések szerint a fővároson kívül Temesváron, Galacon vonultak még utcára. Tegnap a Nemzeti Liberális Párt egy telefonos szöveges üzenetet is nyilvánosságra hozott, mely szerint Oprea a szavazást megelőzően arra kérte a szenátorokat, mentsék meg, kérését felszólalásában is megismételt. A liberálisok szerint a volt tárcavezetőnek „ilyen gyáva gesztus után” önszántából le kell mondania szenátori mandátumáról. Szintén tegnap maga Oprea fordult azzal a kéréssel Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnökhöz, hogy kezdeményezze a voks megismétlését – a liberálisok valamivel korábban ugyanezt igényelték –, illetve arra biztatta a szenátorokat, hagyják jóvá az ügyészség kérését. Oprea ugyanakkor továbbra is ártatlannak vallja magát. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt vezetője szerint támogatják az újraszavazást. Az elnök hozzátette: szerinte minden politikai párt hibás a voks végeredményéért, hiszen a liberális és a szociáldemokrata szenátorok közül is többen nemmel szavaztak (ezzel szemben az RMDSZ-frakció a megvonás mellett). A szenátus alelnökei ugyanakkor jelezték: eljárási akadályok miatt vélhetőleg ez nem valósulhat meg.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »