Ezért vállalunk egyre később gyereket

Az európai tendenciához hasonlóan itthon is nagymértékben kitolódott a gyermekvállalás: míg 1990-ben még a 20-24 éves nők vállaltak gyermeket a legnagyobb arányban, addig a 2010-ben szülő nők legjelentősebb hányada már a 30-34 éves korosztályból került ki.

Ez a tendencia természetesen nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző: az EU-ban 2001 és 2013 között 29-ről 30,3-ra emelkedett a nők átlagos életkora gyermekük születésekor, az elsőt 2013-ban átlagosan 28,7 éves korukban vállalták.

Abban az évben az unióban világra jött gyermekeknek több mint a fele (55%) 30 éves vagy annál idősebb anyától született. Magyarország ebből a szempontból az uniós átlaghoz közeli, 54%-os értékkel rendelkezik. A KSH párkapcsolatokat és gyermekvállalást vizsgáló kutatása keretében arra jutott, hogy a férfiak átlagéletkora 1990-ben 29 év volt a gyermekük születésekor (az összes gyermeket tekintve), ami 2013-ra 34 évre nőtt – írja a Generali közleményében.

Az anyaság egyre később halasztásának lehetséges okait a KSH is vizsgálta: kutatásuk szerint ebben többek közt a párkapcsolati viszonyok átalakulása, az oktatás bővülése és az önálló egzisztenciateremtés nehézségei is fontos szerepet játszanak. Emellett a már meglévő munkahely elvesztésétől való félelmet, a gyermekvállalással kapcsolatos felfogás változását és a személyes célok előtérbe helyezését érdemes megemlíteni – áll a közleményben.

Szerző: Világgazdaság Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »