Ezért válik most ve­szé­lyessé a köz­le­ke­dés

Ve­szé­lyes idő­szak kö­vet­ke­zik: aho­gyan a me­te­o­ro­ló­gu­sok ne­ve­zik: jön a fe­kete jég! Ez azt je­lenti, hogy a nap­köz­ben fel­ol­vadt hó és jég a haj­nali fagy­ban tü­kör­sima, át­lát­szó jég­ré­te­get hoz létre az asz­fal­ton. Nehéz ész­re­venni, de na­gyon síkos!

Kilenc megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat havazás miatt, akár 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat az ország déli és keleti megyéiben. Szerda reggel is országszerte havazhat.

Hírdetés

A meteorológiai portál szerint ahavazás és a hideg után enyhülés érkezik, az olvadás hatására pedig hajszálvékony, úgynevezett fekete jég borítja majd az utakat.

“Ha a sofőr nem észleli időben, hogy jég van a burkolaton, nem számol annak jelenlétével, akkor felkészületlenül éri, ahogy ráfut a síkos felületre. Könnyen előfordulhat, hogy a megcsúszást nem tudja korrigálni, a hirtelen kialakult vészhelyzetben esetleg rosszul reagál. Mindez beláthatatlan következményekkel járhat” – vélekedik a GumiBiznisz szervizüzlet szakembere.

Estéli Győző szerint jó tudni, hogy fennáll a fekete jég kialakulásának kockázata, ennek tudatában ugyanis érdemes lassabban, körültekintőbben vezetni, mellőzni a hirtelen manővereket.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »