Ezért találkozik rendszeresen Putyinnal Orbán a Paksért felelős miniszter szerint

Ezért találkozik rendszeresen Putyinnal Orbán a Paksért felelős miniszter szerint

Nem tudni egyelőre, hogy miről lesz szó az őszi Orbán-Putyin-találkozón, de Süli János még azt sem árulta el az egyik ellenzéki politikus írásbeli kérdésére, hogy szóba merik-e hozni a csúszást az orosz államfőnél. Az viszont kiderült, hogy szerinte a két autokrata politikus egyeztetései minden magyar érdekét szolgálják. 

A nemzet érdekében találkozik rendszeresen Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal – így magyarázta Süli János paksi bővítésért felelős miniszter, hogy miért egyeztet a magyar kormányfő és az orosz elnök 2013 óta évente legalább egy alkalommal. Úgy fogalmazott:

“A magyar miniszterelnök akkor találkozik partnereivel, ha a magyar nemzeti érdek ezt megkívánja.”

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kérdezte írásban a kormányt a legközelebbi, sajtóhírek szerint ősszel esedékes Putyin-Orbán találkozóról. Az ellenzéki politikus egyebek mellett azt is szerette volna megtudni, hogy az őszi egyeztetésen:

 • – Tervezik-e, hogy beszélnek a paksi beruházásról és az azzal kapcsolatos esetleges csúszásokról?
 • – Amennyiben igen, Miniszter Úr részt vesz-e ezeken a tárgyalásokon?
 • – Tervezik-e tájékoztatni a közvéleményt a találkozó tartalmi részleteiről?
 • ""

  Hírdetés

  Az új atomerőmű-blokkok látványterve
  paks2.hu

  Nem járt sikerrel; Süli János megkerülte a válaszadást. A tárca bélküli miniszter kormányzati kommunikációs paneleket dobált be inkább, így csak annyi derült ki, hogy a találkozók időpontja mellett a tartalmi kérdésekről is minden alkalommal tájékoztatást adnak, valamint az orosz Roszatom által építendő Paks II nélkül nincs rezsicsökkentés és hatékony klímavédelem. 

  Orbán Viktor eddig  alkalommal ült egy asztalhoz az orosz államfővel, ami azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök ápolja Putyinnal a legszorosabb kapcsolatot az uniós tagállamok vezetői közül. A paksi bővítést leglább 2013 óta készítették elő, a szerződést 2014-ben, titokban írta alá a magyar miniszterelnök. A 12 milliárd eurósra (átszámítva nagyjából 4000 milliárd forint) becsült beruházás 80%-a a piacinál drágább orosz hitelből valósul meg, a jelenlegi tervek szerint legkorábban 2025 közepére.

  Arról a Népszava írt nemrég, hogy egyre többet késik a beruházás, mert az orosz Roszatom nem tudja leszállítani az engedélyeztetési dokumentációt, az érdemi munka a határidők tartásával épp a 2022-es választás előtt indulhatna. A Fidesz ebben már politikai kockázatot lát, miközben az orosz hitel feltételei egyre rosszabbak és kihátrálna belőle a kormány.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »